Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
GROW ziet grote inhaalbehoefte in Duitsland

Punten scoren bij de consument door over te stappen op hout

Veel supermarkten gebruiken al geen plastic zakjes meer voor het afwegen van groenten en fruit. In plaats daarvan bieden ze papieren zakken aan of kunnen de klanten de producten direct in de boodschappenwagen leggen. Maar opgeslagen en aangeboden worden de tomaten, peren of wortelen nog steeds overwegend in goedkope plastic kratten. „Het milieubewustzijn van de Duitsers is in de afgelopen jaren duidelijk toegenomen. Velen is inmiddels duidelijk geworden dat kunststof verpakkingen, die overwegend uit aardolie geproduceerd worden, niet milieuvriendelijk en gezond zijn. Bovendien bestaat er met verpakkingen uit hout een duurzaam alternatief“, zegt Michael Sandhas, eerste voorzitter van 'GROW Verein für umweltfreundliche Holzverpackungen'


Groenten en fruit doen het bijzonder goed in het microklimaat van de houten kratjes. (Foto: GROW)

In meerdere onderzoeken, vooral in Spanje, kon aangetoond worden dat verpakkingen uit kunststof niet alleen schadelijk zijn voor het milieu, maar ook de gezondheid kunnen beïnvloeden. Volgens het actuele AGR159-onderzoek 'resten van gewasbeschermingsmiddelen', dat aan de universiteit van Almeria werd uitgevoerd, kunnen kunststof verpakkingen ongewenste substanties op levensmiddelen overdragen. Daarnaast belanden kunststofdeeltjes als microplastic via kanalen en rivieren in de zeeën. Daar worden ze door vissen opgenomen, die uiteindelijk op onze borden belanden. Niet alleen om deze reden gaat de EU de strijd aan met plastic wegwerpartikelen.

„Als we naar deze argumenten kijken, wordt duidelijk dat er wat betreft milieuvriendelijke verpakkingen bij ons in Duitsland nog een grote inhaalbehoefte bestaat. De handel kan door meer houten verpakkingen in te zetten niet alleen de gezondheid en het milieu bevorderen, maar ook tegemoet komen aan het toegenomen milieubewustzijn van de consumenten. Wie nu overstapt op hout, zal dus vooral bij de consumenten punten scoren“, beargumenteert GROW-directeur Uwe Groll. Houten kistjes, zo vertelt Uwe verder, zorgen op een concurrerende levensmiddelenmarkt voor een onderscheidend kenmerk tegenover andere aanbieders. Overstappen van plastic op hout loont zich dus.

Hout is een gezond en duurzaam alternatief dat al altijd bestaan heeft en inmiddels door moderne productiemethodes sterk verbeterd werd. In de houten kistjes ontstaan een eigen microklimaat waarin groenten en fruit langer lekker en vers blijven. Ook vanuit hygiënisch oogpunt is hout een goede keuze dankzij natuurlijke eigenschappen en voordelen tegenover alternatieve materialen.

Wat betreft duurzaamheid en kwaliteit oriënteert GROW zich aan de modernste standaard. De lidbedrijven nemen het hout uitsluitend uit gecertificeerde bosbouw af en zijn wat betreft de productie aan zeer strenge kwaliteitsrichtlijnen onderworpen. Zo kan bij ieder houten kistje de productie van de boom tot aan het kant-en-klare kistje na worden gegaan. De GROW-bedrijven zeggen daarnaast een hogere mate aan automatiseerbaarheid en compatibiliteit ten opzichte van andere verpakkingen te bieden.

Voor verdere informatie:
Uwe Groll
GROW Verein für umweltfreundliche Holzverpackungen e.V.
Hauptstraße 98
D-67133 Maxdorf
Tel. +49 637 9295 93
E-mail: info@grow-deutschland.de 
Web: www.grow-deutschland.de  

Publicatiedatum: