Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en toepassingen

Zijn paarse wortelen gezonder?

Paarse wortelen zien er oogverblindend uit en beschikken over unieke gezondheidsvoordelen evenals andere paarse groenten en fruit. Hoewel alle wortelen voedzaam zijn, bevatten paarse nog meer krachtige antioxidanten, die ontstekingsremmende en heilzame eigenschappen bezitten.

De meeste mensen denken bij een wortel meteen aan de kleur oranje. Toch waren wortelen van oorsprong paars of wit van kleur. Het eerste bewijs dat wortelen als voedsel werden gebruikt, dateert uit de tijd van het Perzische Rijk en deze wortelen zouden paars en wit zijn geweest.   

Voedingswaarde
Alle wortelen, ongeacht hun kleur, zijn rijk aan voedingstoffen zoals vezels, kalium, vitamine C, mangaan, vitamine A en bepaalde B-vitamines. Daarnaast bevatten ze relatief weinig calorieën. Een portie (128 gram) rauwe wortelen levert slechts 52 calorieën. 

Wat de paarse wortel extra voedzaam maakt, is het hoge gehalte aan  anthocyanen. Antioxidanten zoals anthocyanen beschermen het menselijk lichaam tegen oxidatieve stress, die ontstaat wanneer er sprake is van een disbalans tussen reactieve moleculen, de zogenaamde vrije radicalen en antioxidanten. 

Oxidatieve stress wordt in verband gebracht met verschillende aandoeningen, zoals kanker, mentale aftakeling, hartziekten en veroudering. 

 

Publicatiedatum: