Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Top 10 landen naar export van aardappelen

Nederland grootste aardappelexporteur

Bij de export van aardappelen (net als bij vele andere landbouwproducten), stond Nederland in 2017 op één met een wereldmarktaandeel van meer dan 18%. Op plaats twee en drie volgen andere EU-landen: Frankrijk en Duitsland met een aandeel van bijna 14% c.q. 9% aan de wereldwijde export van aardappelen, die in totaal uitkwam op 3,8 miljard euro.


Foto: International Trade Centre (ITC) / Weltexporte.de  

In de zestiende eeuw brachten de Spaanse veroveraars de wonderbaarlijke knol voor het eerst vanuit Zuid-Amerika (preciezer: van de Inca's) naar Europa, waar ze aanvankelijk op afwijzing stuitte. Snel erkende men echter toch het praktische nut en de voedingswaarde van de aardappel, waardoor ze tegenwoordig in Europa populairder is dan in de meeste andere regio's op de wereld. Met name in de Midden- en Oost-Europese landen geldt de aardappel als een belangrijk basisvoedingsmiddel.

Nederland ook op de eerste plaats bij aardappelproducten
Nederland is wereldwijd niet alleen bij aardappelen maar ook bij aardappelproducten (zoals bijvoorbeeld friet) duidelijk de vooraanstaande exporteur. Dat maakt Nederland tot een aardappelmekka. Opmerkelijk is ook dat vijf van de tien landen uit de top 10 EU-landen zijn. Alleen al uit deze landen stamt 50% van de wereldexport van aardappelen.

Publicatiedatum: