Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

„Kratten van gerecycled materiaal"

De firma Gamma-Wopla was dit jaar voor het eerst op de Fruit Logistica vertegenwoordigd. Zij hadden de nieuwste collectie van hun vouw- en stapelbare kratten voor de groenten- en fruitsector bij zich. Voor Mikaël Vandewiele, manager van Gamma-Wopla, staat duurzaamheid op de bovenste plaats voor zijn bedrijf en zijn producten. 


Mikaël Vandewiele (r.) 

Al bij de oogst van groenten en fruit bieden de Smart-Flow-kratten enkele voordelen: „De kratten laten zich op elkaar stapelen en daardoor kunnen oogsthulpen er makkelijker bij wanneer ze de kratten vullen. Dat is makkelijker en beter voor de rug dan kratten die laag op de grond staan. Bovendien is het momenteel moeilijk om arbeidskrachten voor de oogst te vinden en een eenvoudigere oogst kan snel tot een pluspunt van een teler worden bij zijn oogsthulpen." Tussen de verschillende stations kunnen de speciale lorries van het bedrijf gebruikt worden, die gemaakt zijn voor kratten van allerlei groottes. „We werken aan individuele oplossingen voor onze klanten. Iedere kist kan speciaal aan de eisen of producten worden aangepast. Van de grootte van het handvat tot aan de kleur"

Het transport van lege herbruikbare kratten is vaak een negatieve factor in de milieubalans van bedrijven: lege kratten nemen veel plek in beslag bij het transport terug. „Aangezien onze kratten zich makkelijk in elkaar laten steken, nemen ze in lege toestand slechts ongeveer de helft van de ruimte in. Dat maakt het transport aanzienlijk efficiënter, aangezien het zo plaats en uiteindelijk ook bronnen bespaart."

Veel bedrijven gebruiken ook tegenwoordig nog karton. Daar wil Mikaël Vandewiele in de toekomst verandering in brengen. „We zijn een klein, flexibel familiebedrijf. Voor ons zijn duurzaamheid en milieubescherming heel belangrijk. We willen echter ook dat onze klanten economisch gezien geen nadelen ondervinden. Een transport van producten in kartonnen dozen kan er misschien op het eerste gezicht voordeliger uitzien, maar op de lange termijn gezien loont het zich echter om over te stappen op ons systeem. Zowel met het oog op duurzaamheid alsook met het oog op de prijs."

Vandewiele heeft nog een andere strategie bedacht om bronnen lang te kunnen gebruiken: „De kratten zijn een gebruiksvoorwerp en daarbij kan natuurlijk altijd iets kapot gaan. Wij kopen beschadigde kratten terug van onze klanten en gebruiken het materiaal in ons upcycling-proces: de grondstof kan gebruikt worden voor nieuwe kratten of herbruikbare pallets. Voor de productie van de pallets is mijn broer Gregory Vandewiele van Smart-Flow verantwoordelijk, zo blijft alles in één hand!"

Voor verdere informatie:
Gamma-Wopla SA
www.gamma-wopla.com/ 

Perscontact:
Beate Jahoda
brandworkers GmbH
jahoda@brandworkers.com 

Publicatiedatum: