De Sorrento IGP citroen is verkrijgbaar van januari tot oktober

"Onze traditie als citroentelers gaat terug naar 1970 toen sinaasappelen niet meer concurrerend waren. Wij waren de eersten die onze sinaasappelen door citroenen vervingen," vertelt citroenteler Osvaldo Galano, aan FreshPlaza.

Zijn bedrijf Azienda agricola Galano bezit 7 ha citroenareaal in het gebied dat beschermd wordt door handelsmerk Limone di Sorrento PGI en heeft een jaarlijkse teelt van 150 ton. Het familiebedrijf wordt gerund door Osvaldo en zijn vrouw Carolina, samen met hun oudste zoon Mario. Ze doen al het snoeien en bemesten zelf en gebruiken alleen tijdens de oogst arbeidskrachten van buitenaf. 

Osvaldo (rechts) met zijn zoon Mario

Het bedrijf houdt de laatste ontwikkelingen qua training en agronomisch management goed bij. Ze hebben een voorkeur voor geïntegreerde teeltmethoden. Osvaldo heeft met z'n gegarandeerde kwaliteit al zijn areaal gecertificeerd volgens het PGI-beschermde gebied. 

De teeltregels voor de Sorrento citroen PGI schrijven voor dat het Sorrento-ras geënt is op een wortelstok van bittere sinaasappel of zoete sinaasappel. De oogst strekt zich uit van januari tot oktober. Het gaat hier om een bedekte teelt, wat inhoudt dat de planten beschermd worden door houten pergola's waar doeken over gespannen worden. Deze bedekking heeft een thermo-regulerende functie en beschermt de citroenstruiken tegen klimatologische onregelmatigheden. 

Marketing 
Het bedrijf breidt zich uit. Onlangs zijn 4 ha gekocht voor bio-teelt. De citroenen van Sorrento IGP van het Galanomerk worden door I.L.P.O. door heel Italië afgezet .

Osvaldo Galano: "We zijn trots op onze 10-jarige samenwerking met I.L.P.O., een serieus bedrijf dat aandacht schenkt aan de kwaliteit en gezondheid van de producten die het verhandelt. 2019 begon goed. Dankzij de Fruit Logistica kregen we nieuwe aanvragen op nationaal en internationaal niveau. Dit kan voor alle citroentelers die the Oval van Sorrento PGI telen van belang zijn."

Galano citroenen worden overal in Italië 'verpakt in een kartonnen doos' geleverd als antwoord op de nieuwe markteisen en in verband met milieuvriendelijke duurzaamheid. Een deel van de Galano citroenen wordt verwerkt tot schillen en sap tijdens. Ze worden geleverd aan restaurants, bars en banketbakkerijen. 

"Dit jaar hebben we geen last gehad van schade door kou en we verwachten in februari te kunnen beginnen met de oogst. Ik heb de doeken boven de citroenen sinds 2015 niet meer weggehaald en daar heb ik een goed gevoel over."

"Gelukkig hebben we geen grote problemen met droog weer. Ik denk dat goed snoeien met gedesinfecteerd materiaal het beste is om problemen te voorkomen"

Speciaal citrus
De citrusboomgaarden op schiereiland Sorrento en aan de Amalfikust zijn van onschatbare waarde, omdat ze een fundamenteel element voor de hydro-geologische verdediging van de berghellingen vormen. En omdat ze toeristen aantrekken. 

Vooral de citroen van Sorrento zijn interessant. Professor Claudio Di Vaio van de universiteit van Napels: "De Oval van Sorrento wordt in binnen- en buitenland geroemd om zijn geur en kwaliteit. Ik heb ze bestudeerd en ben tot de conclusie gekomen dat ze samen met Sfusato Amalfitano mooie essentiële oliën bevatten. Daarnaast bevatten ze veel vitamine C."

Toekomstvooruitzichten 
Osvaldo Galano: "Voor de toekomst zie ik de uitbreiding van het bedrijf, waarbij mijn zoon Mario steeds meer betrokken raakt. We willen nieuw land kopen om de teelt uit te breiden. We denken er ook over om met andere bedrijven te gaan samenwerken om op nationale en internationale markten meer concurrerend te worden."

"We staan open voor experimenten op de plantages met nieuwe teelttechnieken; over een paar maanden beginnen veldproeven. We schuiven ook op naar meer duurzame citroenteelt en een veiliger product vanuit voedingsperspectief gezien."

"We hebben onze contracten voor schillen en sappen uitgebreid naar de rest van het land. Ik hoop hogere prijzen te krijgen en de markt te voorzien van een concurrerend product. Ik heb een toekomstdroom en dat is om mijn kinderen aan het hoofd van het bedrijf te zien."

"Ik kom van niets en ik ben trots op mezelf en de waardevolle hulp van mijn gezin. Het bedrijf heeft zich ontwikkeld. Ik hoop dat we nu alleen nog vooruit gaan."

"2018 was een goed jaar voor de Sorrento citroenen, met een bevredigende prijs per kilo; de teeltprijzen varieerden van € 1,20/kg in de winter tot € 3,20/kg in de zomer."

Vooruitzichten voor 2019?  "Het wordt ongetwijfeld een goed jaar wat volumes en kwaliteit betreft. Ik hoop dat we dezelfde niveaus als vorig jaar halen, of meer nog."

Contact:
Azienda agricola Galano
Via Campagnano, 7 
80067 Sorrento (NA) - Italy
Tel.: (+39) 081 8774947
Mob: (+39) 339 7010735
Email: osvaldogalano@libero.it
Web: www.aziendaagricolagalano.com

Auteur: L.L.R. voor FreshPlaza


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven