Tholen - In witlof zal de afgelopen droge zomer nog het langste doorwerken. "Omdat het tijdens de groei op het veld erg droog is geweest, hebben de wortels een kleinere diameter als het jaar ervoor. Dit zal in de loop van dit jaar wel gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van Lang lof. Nog niet in de eerste maanden omdat de wortels dan nog een grote groeicapaciteit hebben, maar gaandeweg het seizoen zal de aanvoer van grof witlof wel afnemen", vertelt Sjan van Gorsel van Reijnpack.
De markt is tot nu toe tevredenstellend. Sjan: "De verkoop van witlof loopt eigenlijk al heel de winter goed. Er is een goede vraag en mooie prijzen. De meeste witlof die wij produceren gaat via exporteurs naar het buitenland, vooral Italië en Duitsland. We zien momenteel wel dat de prijzen op de veilingen wat aan het zakken zijn. We hopen dat dit van korte duur is."
Sjan verwacht dat met het koude weer de vraag weer wel wat aan zal trekken en de prijzen weer op zullen lopen. "Witlof is per slot van rekening van oudsher een wintergroente. Ook al wordt het nu ook veel als salade gegeten in de zomer."

De corebusiness van Reijnpack is verpakt witlof. "De meeste witlof gaat de deur uit als 10 x 500 gram foodtainers of flowpack. Maar ook andere varianten zijn mogelijk zoals 300 gram of 250 gram.
Om beter aan de vraag van de klanten te kunnen voldoen is een deel van ons areaal sinds een aantal jaren roodlof. Ook dit gaat voor een groot deel verpakt de handel in. 10 x 500 gram of 10 x 300 gram. Ook maken we een mixverpakking van roodlof en witlof. We doen ook roodlof 3 kg los. Merk voor de roodlof is Classe d’oro. Voor de witlof hebben we de merken Masterclass en Classe d’oro."
Ook al is er een discussie gaande over het gebruik van plastic, is Reijnpack van mening dat verpakt de toekomst heeft. Sjan:"Het is gewoon zaak dat het plastic goed gerecycled wordt. Het dient weer als grondstof voor nieuwe producten. Dat mensen er niet goed mee omgaan ligt niet aan het plastic maar aan de mens. Dat neemt niet weg dat we onze ogen wel open houden voor verpakkingsvormen die meer milieuvriendelijk zijn."
Reijnpack ziet dat roodlof wat meer een trend lijkt te worden. "Daar kunnen we nu ook mooi op in kunnen spelen. We zijn in 2018 weer wat uitgebreid. De oudste trekkerij is gemoderniseerd en daar kunnen we nu de roodlof apart trekken van de witlof. Witlof en roodlof passen qua temperatuurlijn niet altijd bij elkaar en nu kunnen we dit apart sturen. Dat komt zowel de kwaliteit van de witlof als de kwaliteit van de roodlof ten goede. Bij het vernieuwen van de trekkerij hebben we voor elektrische verwarming van de waterbassins gekozen. We gebruiken daar geen gas meer. De bedoeling is dat we in de toekomt helemaal van het gas afgaan. Dat heeft nog wel wat haken en ogen maar al doende leert men."

Een andere vernieuwing is het digitale visitekaartje van het bedrijf. "Momenteel wordt er hard gewerkt aan het vernieuwen van de website. Dat is de laatste jaren wat blijven liggen. We verwachten dat de nieuwe website dit jaar actief wordt", besluit Sjan.
Voor meer informatie:
Reijnpack
Sjan van Gorsel
Kwekerijweg 8
4675 PZ Sint-Philipsland
Tel: 0167-573148
Fax: 0167-572299
[email protected]
www.reijnpack.nl