Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Slechte avocadomarkt drukt resultaat Calavo Growers

Tholen – Het vierde kwartaal van het boekjaar van Calavo Growers was niet positief. Een groot deel van dit kwartaal stonden de prijzen onderdruk, wat terug te zien is in de resultaten. Ondanks die tegenvallende resultaten zijn de cijfers over het volledige boekjaar positief.

“We hebben een sterke jaar-op-jaar groei doorgemaakt in onze kernactiviteiten,” aldus CEO Lee E. Cole. In het segment Fresh werd een groei van 19% genoteerd in volume. In het RFG segment steeg de brutowinst met 15% en in Foods steeg de verkoop van guacamole met 20% en werd de brutowinst bijna verdubbeld (97%). “En dat ondanks dat onze resultaten beïnvloed werden door enkele unieke, onvoorziene omstandigheden die onze in het vierde kwartaal parten speelden. Ik denk niet dat deze situaties de lange termijn groei van ons bedrijf in de weg staan en ik blijf optimistisch over 2019.”

Over de drie maanden eindigend op 31 oktober noteert Calavo Growers een nettoverlies van 1,3 miljoen dollar. De omzet in dat kwartaal steeg naar 280 miljoen dollar tegen 277 miljoen dollar in hetzelfde kwartaal in 2017. De brutowinst viel lager uit en bleef steken op 22,3 miljoen dollar (2017: 31,5 mln dollar).

Hoewel er 53% meer avocado’s verkocht werden, stonden de prijzen gedurende 11 weken in het vierde kwartaal wereldwijd onder druk. Tegenover de lage prijs dit jaar staat het uitzonderlijke vierde kwartaal van 2017 met een hoge vraag en achterblijvende aanvoer. Dat vertekent de vergelijking tussen de cijfers. De omzet daalde naar 141,1 miljoen dollar (2017: 146,1 mln dollar). De brutowinst staat op 9,9 miljoen dollar, of 7% van de omzet in het segment. Een jaar eerder stond de brutowinst op 23,8 miljoen dollar. De segmenten RFG en Food noteerden betere cijfers met een hogere omzet en burtowinst. Voor Food werden zelfs dubbele groeicijfers genoteerd.

Over het hele jaar kwam het netto inkomen uit op 32,3 miljoen dollar. De brutowinst kwam uit op 113,6 miljoen, of 10,4% van de omzet. Een jaar eerder werden de boeken afgesloten met 114,5 miljoen dollar brutowinst, of 10,6% van de omzet. Het operationeel inkomen staat op 56,5 miljoen dollar tegen 57,9 miljoen dollar een jaar eerder.

Voor het nieuwe boekjaar is Calavo positief. “Mijn optimisme wordt verstevigd door de sterke start van het nieuwe boekjaar in de segmenten Fresh en Foods. Die resultaten zijn in het eerste kwartaal van 2019 te zien,” aldus Cole. Hij verwacht een aanhoudende groei van dubbele cijfers, waardoor het segment Foods rond de 100 miljoen dollar uit zal komen.

 

Klik hier om de cijfers te bekijken.