Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fruitimprese uit zorgen over Italiaanse AGF-export

Het Italiaanse Fruitimprese heeft de gegevens bekend gemaakt met betrekking tot de eerste negen maanden van 2018 van de export van Italiaanse groenten en fruit. De export van daalde (-12,2% in hoeveelheid en -3,5% in waarde), evenals de import (-1% in hoeveelheid en -1,6% in waarde). Het positieve saldo is ongeveer 522 miljoen euro (-12,5% in vergelijking met september 2017), terwijl het volume negatief is met 62,577 ton.

In de eerste negen maanden van 2018 was de waarde van de export ongeveer 3,3 miljard en de hoeveelheden 2,6 miljoen ton. Alle items daalden licht (vers fruit - 6,9%, peulvruchten en groenten -1%), met alleen groei in termen van waarde (+ 15,9%) en hoeveelheid (11,7%).

Wat invoer betreft, importeerde Italië producten met een waarde van 2,7 miljard euro en 2,6 miljoen ton in hoeveelheden met een daling van 1,6 en 1 procent.

"De trend van dit jaar bevestigt de vitaliteit van de sector en de exportgeneigdheid van zijn bedrijven, maar laat tegelijk een alarmbel afgaan over de groei van de invoer (62.000 ton meer) en over het commerciële evenwicht dat positief blijft, maar ook dat het moeilijk zal zijn om terugkeren naar het niveau van 2017 toen het meer dan een miljard euro bedroeg", zegt Marco Salvi, president van Fruitimprese.

De vergelijking tussen de lange termijn gegevens van de buitenlandse landbouwsector (2000-2018) werpt nog meer vragen op over het concurrentievermogen van het Italiaanse systeem.

"In minder dan 20 jaar hebben we de export zien dalen en de import zien toenemen. Deze laatste is met 142,5% gegroeid en we importeren een miljoen ton product meer. De import van citrus is met 214% gegroeid, de peulvruchten en groenten met 114,5%.
Deze producten concurreren rechtstreeks met de onze, omdat ze ook afkomstig zijn uit landen die onze concurrenten zijn op internationale markten. In dezelfde periode exporteerden we 100.000 ton minder peulvruchten en groenten en verloren we 73.000 ton aan vers fruit", zegt Salvi.

Marco Salvi, president van Fruitimprese

Italië heeft behoefte aan open markten, het moet producten exporteren waarvan de kwaliteit, duurzaamheid en innovatie niet kunnen worden geëvenaard. "Het Russische embargo was een fatale slag voor onze export en het heeft onvermijdelijk het intra-Europese succes van de landbouwsector gedestabiliseerd. In plaats van te werken aan het wegwerken van dit embargo, lijkt het erop dat markten het algemeen aanvaard hebben. Het evenwicht is aan het veranderen: Nederland en België promoten hun peren op agressieve wijze en bezorgen ons daardoor veel problemen, en Griekenland doet hetzelfde met kiwi's. De Poolse bedrijven die hun appelen voornamelijk in Rusland afzetten, hebben de Europese markt gevuld met hun producten, met zeer zware gevolgen voor de prijzen en vooral voor onze appelen", zegt Salvi.

"We blijven de noodzaak om nieuwe markten te openen continue herhalen, want de traditionele markten zijn verzadigd. We moeten aandringen op bilaterale overeenkomsten, zoals fytosanitaire protocollen in China, Mexico en andere landen in het Verre Oosten. Op deze manier is het mogelijk om onze export te helpen. We hebben de steun van de overheid nodig om discussies te starten met die verre markten waar onze concurrenten actiever en capabeler zijn dan wij. Onlangs heeft Spanje een overeenkomst gesloten met China voor de druivenexport en Nederland kan nu zijn peren exporteren naar China, Brazilië, Mexico, India, Vietnam en Colombia. En Italië staat stil. Andere landen zoals Frankrijk proberen nieuwe systemen te organiseren: het nieuwe 'Maison des Fruits & Légumes' is in Parijs ontstaan met een investering van 40 miljoen euro. Dit was nodig om drie onafhankelijke en interprofessionele bedrijven samen te voegen: Interfel, Ctifl en Arpifel, die het hele Franse groenten- en fruitsysteem vertegenwoordigen", vervolgt Salvi.

"De overheid moet besprekingen starten met bedrijven, zodat we door middel van dialoog de prioriteiten kunnen bepalen, de productieregisters kunnen bijwerken, een state-of-the-art kunnen maken van de belangrijkste fytosanitaire bestanden om onze export in gerichte landen te bevorderen en er zou overheidssteun moeten komen met betrekking tot communicatiestrategieën.
De verslechtering van onze interexchange met het buitenland is zorgwekkend voor het hele Italiaanse systeem: de groenten- en fruitsector is een van onze belangrijkste productieve, economische en sociale pijlers van Zuid-Italië en het is de tweede meest geëxporteerde tak van onze agrovoedingssector", concludeert Salvi.

Contact:
Fruitimprese - Associazione Imprese Ortofrutticole

Via Sabotino 46
00195 Roma
Tel.: (+39) 06 37515147
Fax: (+39) 06 3723659
Email: info@fruitimprese.it
Web: www.fruitimprese.it

Publicatiedatum: