Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Exportmogelijkheden voor Zuid Afrikaanse meloenen

Tinus Venter van Janlouis Boerdery in het Zuid-Afrikaanse Limpopo: "Het was een moeilijk jaar, maar beter dan 2017."

De rivier was 11 maanden droog, maar aan het begin van december kregen we 70 mm water. Bomen vertonen hun eerste bladeren en gras komt op tot opluchting van mens en dier.

Het is een bedrijf met veel onberekenbare facetten maar dit jaar was het succesvol met de watermeloen.  Een watermeloenoogst kort na de winter brengt altijd risico met zich mee wat betreft opbrengst, maat en watermanagement maar dit jaar viel het allemaal goed.

Verbetering meloenmarkt
De markt begon aan te trekken voor hun paprika's en meloenen.

Tijdens oktober en begin november wilde de meloenmarkt geen maten 9 of zelfs 8 aannemen, alleen maar grotere formaten zoals 6 en 7. Momenteel sturen ze zelfs maat 10, waar de markt normaal niet in geïnteresseerd is. Het bedrijf verzendt producten tot kerst. Enkele andere bedrijven zijn al gestopt met leveren. In de aanloop naar de feestdagen verbetert de prijs.

Janlouis Boerdery verlaadt al z'n meloenen naar de AGF markten in Pretoria en Johannesburg waar exporteurs aanzienlijke hoeveelheden voor hun fruitmarkten als Mauritius, Dubai en Congo reserveren.

“Een ongelooflijke hoeveelheid van onze meloenen is naar Mauritius geëxporteerd. Onze teelt is GlobalGAP gecertificeerd, maar ons verpakkingsstation niet, waardoor we alleen maar voor de binnenlandse markt kunnen verpakken. We hebben veel vraag gekregen. Zelfs uit Singapore. We staan open voor meer export."

Zonnebrand vermindert hoeveelheden

Zonnebrand op paprika's en meloenen (foto's: Tinus Venter)

Tijdens de hittegolf van midden november lagen de temperaturen rond de 50°C. Dit veroorzaakte veel zonnebrand en Tinus vertelt hoe hij een meloen opende die er perfect uitzag maar van binnen rot was. 

Ook de paprika's hadden te lijden van zonnebrand behalve de gele en rode paprika's onder netten. "We zouden onze groene paprika's ook onder een net willen. Elk beetje extra inkomsten stoppen we in netten."

“Op het moment zijn de prijzen voor groene, rode en gele paprika's hetzelfde. Die voor groene paprika's zijn torenhoog en dat komt door de zonnebrand in heel Limpopo. Eind oktober lagen de prijzen nog steeds laag, maar nu zijn groene paprika's schaars op de markt."

Onder hete omstandigheden krijgen groene paprika's een rode blos en omdat dit niet geaccepteerd wordt, laten telers ze helemaal rood kleuren, waardoor rode paprika's de markt overstromen.

Er is een groei in de vraag naar groene paprika's omdat ze goedkoper en pikanter zijn. 

Het bedrijf teelt ook walnoten van mei tot eind augustus/begin september. 

“Het was een moeilijk jaar maar 2017 was verschrikkelijk. De opbrengst was laag, de prijzen waren laag en we verloren bijna 70% van onze watermeloenen door wortelziekten. Dit jaar heeft ons ook getoond dat diversificatie waarde heeft. Walnoten deden het beter dan vorig jaar en watermeloenen gaven een boost wanneer we het het hardst nodig hadden."


Paprika's onder netten

Voor meer informatie:

Tinus Venter

Janlouis Boerdery

Tel: +27 82 472 0111

Email: [email protected]

Publicatiedatum: