Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ido Yaari, Arava Export Growers

Israëlische paprikatelers worstelen om te overleven

Ido Yaari van Arava Export Growers in Israël: "De paprikamarkt is moeilijk voor ons geworden. We focussen op Rusland, de VS en het VK. Rusland is een grote markt met z'n eigen problemen. In de winter domineren we die markt. Ons marktaandeel is ook toegenomen sinds de boycot."

Hij gaat verder door te vertellen dat het moeilijk is om met Spanje te concurreren. "Het gat voor het aanbieden van paprika's daarnaar wordt steeds kleiner. We zijn van plan om wat paprika's naar Oost-Europese landen te sturen. We kunnen nog steeds concurreren. De Spanjaarden focussen op Duitsland, Nederland en Scandinavië."

Telers van Arava Export Growers bieden paprika's in alle kleuren aan en ook de Palermo. Dat is een zoete puntpaprika. "We zetten conventionele zoete puntpaprika's in Rusland af. Door de concurrentie hebben we meer afzet op de bio-markt."

Belangrijkste exportproduct
Het belangrijkste item in Arava blijft paprika's. Vorig seizoen was oké. Een teler: "Als we voldoende hebben, is het seizoen goed. We moeten onze opbrengsten verhogen. In Nederland krijg je 30kg/m2. In Israël krijg je als je een gespecialiseerd teler bent 10kg/m2. Ons seizoen is ook korter dan in Nederland. Hier is het 5 maanden, daar 11." 

Een andere teler: "De concurrentie uit Spanje neemt elk jaar toe. Het areaal en het seizoen groeien per jaar. Ook de kwaliteit is de laatste jaren verbeterd." Wortelen, aardappelen en citrus uit Turkije en Egypte zijn de grootste concurrenten van Arava Export Growers. 

Ido: "Er zijn geen garanties wanneer het aankomt op markten, vooral voor tuinbouwproducten. Alles kan nu goed zijn en binnen een week kan dat veranderen... door ziekte, door het weer. Wie weet wat de toekomst kan brengen."

Telers worstelen
“Alles wat ik weet is dat paprikatelers worstelen om te overleven. Maar ze blijven groeien en doen wat ze kunnen. Alles wat ik weet is dat paprikatelers altijd op zoek zijn naar nieuwe rassen, nieuwe markten, nieuwe technologieën. Ze hopen altijd op het beste." 

"Omdat het tuinbouw is heb je altijd te veel of te weinig. B.v. er is genoeg habanero op de markt nu. De telers hebben genoeg, maar ze  moeten oogsten en afzetten."

Een ander item is de kosten voor logistiek. "Dit maakt 25-30% van de exportkosten naar Europa tegoed. De kosten voor het komende seizoen zullen ongeveer hetzelfde zijn. Maar dat is een deel van de productiekosten en je moet er wel rekening mee houden."


Voor meer informatie:
Ido Yaari
Mobile: +972-52-6286062
Tel: +972-3-9728139
Email: idoy@arv.co.il 
www.arv.co.il

Publicatiedatum: