Volgens Camillari van Champilyon heeft de droogte van deze zomer geleid tot behoorlijk wat problemen op de paddenstoelenmarkt: "Afgelopen herfst waren er door de droogte maar heel weinig dooierzwammen, weidekringzwammen en verse cantharellen. Gelukkig nam het aantal uiteindelijk wel toe en zal het tekort niet leiden tot problemen tijdens de kerstperiode.”

Zoals elk jaar met Kerst zijn de prijzen van de paddenstoelen vrij hoog. Voor alle wilde paddenstoelen geldt bijvoorbeeld een prijsstijging van tussen de 15 en 20%. "De prijzen van importpaddenstoelen en in Frankrijk geteelde paddenstoelen als portobello’s en oesterzwammen zullen ook stijgen.”

Champilyon bevindt zich op de Lyon Corbas groothandelsmarkt. Het bedrijf verhandelt een breed scala aan groenten en fruit en is gespecialiseerd in de handel in wilde paddenstoelen. "De populairste rassen voor de kerstperiode zijn de grijze en gele de cantharellen, de dooierzwammen en de zwarte trompetten.” Bij de gedroogde paddenstoelen is vooral eekhoorntjesbrood populair. "De paddenstoelen zijn bedoeld voor zowel consumenten als restaurants voor op het kerstmenu.”

De paddenstoelen die door Champilyon verhandeld worden, komen uit heel Europa. De meeste worden geteeld in Frankrijk, maar het bedrijf importeert ook portobello’s uit Nederland. De meeste paddenstoelen worden in Frankrijk verhandeld en een paar in Zwitserland.

Lage prijzen voor truffels
Het verbaast Aurélien dat de truffelprijzen niet hoog zijn. "De hoeveelheden zijn niet groot, dus we dachten dan prijzen omhoog zouden schieten. Ook is er minder vraag naar dan eerdere jaren. Dit geldt ook voor de Franse truffel en voorde Italiaanse truffels van Alba.”
De meeste truffels zijn veel minder gerijpt dan de andere jaren. "De rijping is afhankelijk van de kou. Het gevolg is dat de truffels zeer goed van smaak zijn, maar wel veel kleiner zijn dan die van eerdere jaren. Ik denk dat mensen daarom nu tot januari wachten.”

Voor meer informatie:
Aurélien Camillari
Champilyon
olincam@gmail.com 
www.marchedegros-lyoncorbas.com