Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wetenschappelijke ondersteuning voor gedroogde pruimen als "superfood"

Vaak zijn we kritisch als de term "superfood" gebruikt wordt en zeggen we dat het een concept is dat door de marketing bedacht is zonder wetenschappelijke onderbouwing.

Het is echter van belang om onderscheid te maken. In de afgelopen jaren is er voldoende wetenschappelijk bewijs verzameld om gedroogde pruimen te kunnen beschouwen als het beste voedingsmiddel voor de behandeling van osteoporose (botontkalking). Deze ziekte raakt oudere mensen, vooral vrouwen.

"In tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt, is het goed mogelijk dat er voor dit product te weinig marketing is om bekendheid te geven aan de grote voordelen ervan", zegt de uitvoerend directeur van Chile Prunes, Andrés Rodríguez. Met betrekking tot de nutritionele voordelen geeft hij aan dat het gaat om een "spectaculair product. Het heeft een hoog gehalte aan antioxidanten, een hoog vezelgehalte en het bestrijdt osteoporose, meer nog: het herstelt de reeds verloren botdichtheid", aldus Rodríguez.

Gedroogde pruimen zijn daarnaast een goed voedingsalternatief: ze bevatten grote hoeveelheden vezel, kalium, vitamine K, borium en verschillende antioxidanten.

De pruimen bevatten 240 calorieën per 100 gram, wat maakt dat de dagelijks aanbevolen hoeveelheid 50 gram is. In tegenstelling tot wat veel mensen zouden denken, bevat dit product geen toegevoegde suiker.

Bewijs voor gunstige werking bij osteoporose

Uit onderzoeken van Mary Jane De Souza, PhD, in PennState (Pennsilvania) onder postmenopauzale vrouwen, blijkt dat een eetpatroon met gedroogde pruimen helpt om de dichtheid, geometrie en sterkte van botten te verbeteren. Er doen zich "stijgingen in de markeringen van botaanmaak en dalingen in de markeringen van botafbraak" voor. "De gedroogde pruimen kunnen interacteren met de signaalmoleculen in het botvernieuwingsproces, met een hogere botvorming en een lagere botafbraak tot gevolg", wordt gesteld in het verslag van dit onderzoek.

Tom Wallace, van de afdeling Voeding en Voedingswetenschappen van de George Mason Universiteit in Virginia (VS), heeft klinisch onderzoek gedaan naar de werking van bepaalde voedingsmiddelen op osteoporose en osteopenie (vermindering van de botmassa). Uit talloze studies onder menopauzale vrouwen, met of zonder osteopenie, volgde dat de inname van 1 portie (50 gram) of 2 porties (100 gram, of 8-12 stuks) gedroogde pruimen per dag, gedurende een periode tussen de 3 maanden en 1 jaar, de botmineraaldichtheid aanzienlijk verbeterde.

Dr. Nancy Turner, wetenschappelijk onderzoeker aan Texas A&M AgriLife Research in College Station, heeft studie gedaan naar verschillende behandelingen ter bescherming tegen stralingsgeïnduceerde botafbraak. Haar onderzoek "Gedroogde pruim beschermt tegen door ioniserende straling veroorzaakt botverlies", werd onlangs gepubliceerd in Scientific Reports.

Andere instanties die betrokken waren bij het onderzoek waren het NASA's Ames Onderzoekscentrum, de Universiteit van Californië-Irvine en de Universiteit van Californië-San Francisco.

Het onderzoek toonde aan dat het consumeren van gedroogde pruimen kan beschermen tegen de ioniserende straling die de oxidatieve schade aan het botweefsel vergroot en leidt tot een onbalans in de herstructurering van het bot.

Marktcijfers

Chili is de grootste exporteur van gedroogde pruimen ter wereld. In 2017 exporteerde Chili het product naar 80 landen. Deze verzendingen hadden een waarde van 175 miljoen dollar (153,2 miljoen euro) en een omvang van 76.515 ton. Dit betekende een toename van 9,1% ten opzichte van de 70.105 ton van 2016.

Ook de binnenlandse consumptie in Chili stijgt in overeenstemming met de trend van het consumeren van gezonde producten. Opvallend is verder dat gedroogde pruimen worden verkocht in verschillende presentaties en verpakkingen. Zo ook bijvoorbeeld als snack voor kinderen, om mee te nemen naar school, iets dat je een paar jaar geleden nog niet zag.

Publicatiedatum: