Tholen - Het in Poeldijk gevestigde Vitaal Europe bestaat volgend jaar 15 jaar. Als onderdeel van het Engelse Nationwide Produce richtte Vitaal zich van origine voornamelijk op de export van Hollandse kasgroenten zoals tomaten, paprika’s, komkommers en aubergines. Maar die tijd ligt inmiddels ver achter en door de jaren heen is het assortiment enorm gegroeid. "Uiteraard bepalen de kasgroenten nog steeds het grootste deel van de omzet van de firma maar producten zoals limes, Keniaanse bonensoorten, zachtfruit, gember en zoete aardappelen worden steeds belangrijker en zijn juist de producten waar de meeste groei in geboekt wordt", vertelt Robert Voskamp.


Loodsbaas Paul Den Ouden bij een vracht Egyptische Sweet Falcon.

Inmiddels importeert Vitaal al een aantal jaren Amerikaanse zoete aardappelen. "Wat begon met 1 container is uitgedraaid op 150 containers afgelopen seizoen en de prognose is dat dit aantal het net begonnen seizoen met gemak zal worden overschreden. Buiten de relaties van het eerste uur zijn er door de jaren heen telkens een aantal telers bij gekomen en de producten vinden gretig aftrek bij het bestaande netwerk van Vitaal Europe. Deze leveranciers bevinden zich niet alleen in de Verenigde Staten, maar bijvoorbeeld ook in landen als Egypte en Spanje", vertelt Robert.


Sweet Falcon Egyptische zoete aardappelen

“Om onze klanten jaarrond een kwalitatief goed product te kunnen leveren, zijn we de samenwerking aangegaan met Egyptische en Spaanse telers zeker omdat de zomermaanden vanuit Amerika kwalitatief lastig kunnen zijn. Gekozen is om de beste telers in onze eigen merken te laten verpakken zodat de kwaliteit gewaarborgd is. Het al bestaande merk voor de Amerikaanse zoete aardappelen “Sweet Eagle” heeft nu een Egyptisch broertje genaamd “Sweet Falcon”. We merken dat klanten nu specifiek om deze namen vragen omdat ze geen problemen met kwaliteit willen. Deze manier van samenwerken heeft alleen maar voordelen voor iedereen binnen onze keten en biedt een stevig fundament voor de toekomst."


Oogst zoete aardappelen USA

“In tegenstelling tot de meeste importeurs heeft Vitaal Europe bijna jaarrond Egyptische zoete aardappelen beschikbaar. Door een speciale sortering zijn deze zoete aardappels van een zeer goede kwaliteit en waar klanten in het begin sceptisch waren over Egyptisch product verandert hun mening als ze en paar leveringen “Sweet Falcon” ontvangen hebben. De eerste Amerikaanse containers van dit seizoen zijn vorige week gelost en omdat de “Sweet Eagle-teler” iets later begint, kunnen deze vanaf begin januari weer besteld worden.”


Sweet Eagle USA zoete aardappelen

“De verwachting is dat het een relatief lastig Amerikaans seizoen gaat worden. Door de lage prijzen van de afgelopen jaren was er al een stuk minder product geplant en als je daar de lange droogteperiode in de zomer en daarna de extreme regenval in het najaar bij optelt, kan het niet anders dan resulteren in een krappe aanvoer. Wegens de politieke instabiliteit in Midden-Amerika verwacht ik ook uit die hoek geen grote aanvoer. Waar vorig jaar de uitdaging lag in het vermarkten, zal het dit seizoen vooral belangrijk zijn om voldoende product tot je beschikking te hebben. De algehele verwachting is dat de vraag omstreeks januari zal toenemen en dit zal resulteren in hogere prijzen in 2019", besluit Robert.

Voor meer informatie:
Robert Voskamp
Vitaal Europe
Tel: 0174-639060
robert@vitaaleurope.com 
www.vitaaleurope.com