Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Raapstelen uit Apulië

"Raapstelen zijn een typisch Apulische groente en vroeger werd dit gezien als een minderwaardige groente. Door de jaren heeft het steeds meer status verkregen waardoor het inmiddels ook wordt gebruikt voor de verweking." Dat zegt Nicola Calabrese, onderzoeker van het Istituto di Scienza delle Produzione Alimentari in Bari.

Raapstelen zijn, zeker in Apuliƫ, een belangrijke groente aangezien het wordt geteeld op bijna 3.500 hectare. Dat is meer dan een derde van de oppervlakten, nationaal gezien, die zijn gewijd aan deze groente. Volgens de gegevens van het ISTAT, het nationaal instituut voor de Statistiek, waren er in 2017 9.814 hectare waarop raapstelen worden geteeld.

De groente is bijna twaalf maanden per jaar beschikbaar en heeft, in tegenstelling tot andere brassicaceae, een sterke genetische variabiliteit. "Alleen in Apuliƫ zijn er meer dan 125 ecotypes gecatalogiseerd die ons, dankzij de verschillende agronomische technieken, de mogelijkheid bieden om dit gewas vanaf het begin van de herfst tot aan laat in de lente beschikbaar te hebben", zegt Calabrese.

"De lokale rassen ontlenen hun naam voor het grootste deel aan de duur van de goudproductiecyclus (veertigtal, honderdtal, honderdvijftigtal), aan de seizoensgebondenheid gekoppeld aan feestelijkheden (kerst, pasen) en aan de teeltgebieden (Fasanese, Biscegliese). Deze classificatie laat ons inzien hoe sterk de telers zich hechten aan hun territorium, omdat dezelfde namen ook de catalogi van de zaadbedrijven te vinden zijn."

De laatste jaren is er voor alle brassicaceae meer belangstelling, zozeer zelfs dat de raapstelen kunnen worden vergeleken met bloemkool of broccoli.

"De raapstelen worden via alle bekende kanalen afgezet, ook buiten de landsgrenzen. De afzet prijzen zijn afhankelijk van de periode en de beschikbaarheid van het gewas."

"Momenteel lijkt het seizoen 2018/2019 niet het beste te zijn. Ten eerste vanwege de bovengemiddelde temperaturen in de herfstmaanden. Hierdoor is de planning van veel telers in de war geschopt en de hieruit voortvloeiende verzadiging van de markt. Ten tweede vanwege de zware regenval, waardoor fytosanitaire problemen zijn opgetreden. We hopen dat de temperatuur de komende dagen verder zal dalen. Dit zal de consument aanmoedigen om te kopen, zeker in de kerstvakantie, dat van oudsher een periode is waarin raapstelen tegen een goede prijs worden afgezet."

"Het succes van deze groente wordt bepaald door zijn veelzijdigheid. Een van de sterke punten is bijvoorbeeld dat raapstelen, ondanks hun beperkte houdbaarheid, goed aan de klant kunnen worden gepresenteerd."

Publicatiedatum: