Vorige week kwamen er in totaal 1.239 ton Argentijnse blauwe bessen op verschillende markten wereldwijd aan. Nog eens 98 ton werden over zee verladen en deze volumes zullen hun bestemmingen de eerste week van januari bereiken, zo meldt de Argentina Blueberry Committee in haar wekelijkse update. 

Het grootste gedeelte werd naar de Verenigde Staten geëxporteerd en bedraagt 1.033 ton, wat neerkomt op 83% van het totaal. Het overige deel is bestemd voor Europa (7%) en het Verenigd Koninkrijk (3%). 

Terwijl de export van Chili nu haar piek bereikt, neemt die van Argentinië langzaam af. Zoals te zien is in onderstaande grafiek, was er in de weken 49 en 50 sprake van een opleving van de export. De komende twee weken zal de export naar verwachting echter snel afnemen, met name die naar de Verenigde Staten. 

ABC tegen kinderarbeid
Het comité werd door de Enterprise Network against Child Labour (Red de empresas contra el trabajo infantil) onderscheiden voor haar actieve deelname aan de strijd tegen kinderarbeid gedurende het jaar, laat ABC in persbericht weten. Het comité ondersteunt het landelijke plan voor het voorkomen en bestrijden van kinderarbeid 2018-2022. . 

Het is een doelstelling voor alle leden binnen de sector en steeds meer blauwebessenbedrijven sluiten zich bij dit netwerk aan. Dit jaar was zeer positief omdat de eerste kinderopvang werd geopend voor  kinderen van ouders die werken in de oogst in Sargento Moya. Carla Ginobili was namens het ABC bij de opening van het centrum aanwezig. "We hopen dit volgend jaar te kunnen herhalen en nog meer centra in het land te openen. Dit initiatief is van cruciaal belang om de rechten van werknemers in de sector en hun kinderen te versterken," aldus Ginobili.