Duitsland: Metro verwacht tot 3% meer omzet in 2018/19
De Duitse groothandelaar Metro verwacht dat activiteiten in Oost-Europa en Azië in 2018/19 gaan zorgen voor meer omzet. Ook verwacht het bedrijf dat de winst af zal nemen wegens de moeilijke Russische markt en meer investeringen in digitalisering. De aandelen van Metro zijn met 4,4% gedaald. In het afgelopen jaar is de aandelenkoers van het bedrijf al gedaald met een kwart. Het bedrijf gaf onlangs aan dat er wordt uitgegaan van een omzettoename van 1% tot 3% in 2018/19. De bruto winst zal met uitsluiting van vastgoedtransacties afnemen met mogelijk 2% tot 6%. Metro werkt in Rusland aan een reorganisatie. In april van dit jaar was Metro genoodzaakt om een waarschuwing voor de winstverwachting uit te vaardigen in verband met de zwakke prestaties in Rusland. Ook is Metro van plan om de hypermarktketen Real van de hand te doen.
Bron: esmmagazine.com

Supervalu is meest toegankelijke supermarkt van Ierland
Het marktonderzoeksbureau Gamma heeft onthuld dat SuperValu als de meest toegankelijke supermarkt van Ierland geldt. Bij bijna een derde van de Ierse bevolking (32%) is de meest dicht bijzijnde supermarkt een vestiging van SuperValu. Lidl staat op de tweede plaats. Voor 17% van alle Ierse consumenten geldt dat Lidl de meest dicht bijzijnde supermarkt is, gevolgd door Aldi (10%), Dunnes Stores (10%) en Tesco (10%). De toegankelijkheid varieert tussen de verschillende Ierse districten. Zo staat Lidl bovenaan in de regio's Kildare en Louth en is Dunnes Stores de meest toegankelijke supermarkt van Offaly. Over het algemeen zijn supermarkten in Ierland goed beschikbaar. 71% van de Ierse bevolking woont op maximaal vijf minuten afstand van een supermarkt. Bij de hoofdstad Dublis staat dit percentage op 98%. Bij Leitrim woont slechts een derde van de consumenten op vijf minuten reizen van een supermarkt vandaan.
Bron: irishtechnews.ie

Google gaat Indiase online supermarktsector op
Google heeft zijn online retailplatform in India geïntroduceerd. De online gigant wil hiermee inspringen op de huidige Indiase hausse op het gebied van online retail. Indiase consumenten kunnen nu terecht bij Google Shopping via onder andere een eigen website, een mobiele app een extra tabknop op de zoekpagina van Google en beeldherkenningsapp Google Lens.
Bron: cnbc.com

Nederlandse supermarkten verwachten recordomzet tijdens kerst
De Nederlandse brancheorganisatie voor supermarkten, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), verwacht dat Nederlandse supermarkten met de kerstdagen een omzet zullen behalen van meer dan €1 miljard. Volgens het CBL gaat dit een record zijn. De supermarkten zullen op de zondag en maandag voor kerst hun drukste dagen beleven. De meeste AGF wordt op maandag 24 december afgezet. Een groot aantal supermarkten zullen ook met kerstmis open zijn. Meer dan 700 locaties zijn open op eerste kerstdag, terwijl meer dan de helft van alle supermarkten op tweede kerstdag in bedrijf is.
Bron: nltimes.nl

VK: Spar-groothandelaar gaat plastic afval tegen met ticketrails
James Hall, dat als groothandelaar in het noorden van Engeland aan Spar verbonden is, heeft in samenwerking met Concept Data Display een nieuwe ticketrails gecreëerd. Ticketrails zijn een middel voor supermarkten om prijzen bij schappen weer te geven. Volgens Dave Saunders van Concept Data Display werden tot nu toe de rails vaak uit een stuk vervaardigd. Als een deel van de plastic front van de rails door slijtage of schade onbruikbaar wordt, moet de gehele rails worden vervangen. "We hadden het gevoel dat hier een groenere oplossing voor moest zijn," aldus Saunders. De nieuwe ticketrails van Concept Data Display en James Hall bestaat uit twee delen en heet Enviro-2. De nieuwe ticketrails is een duurzame en goedkopere oplossing voor retailers, die nu alleen het plastic front kunnen vervangen in plaats van de gehele unit.
Bron: talkingretail.com

Walmart Labs versterkt Indiaas team
Walmart Labs, de afdeling van Walmart voor productontwikkeling, is een samenwerkingsverband aangegaan met het in Delaware gevestigde bedrijf Int.Ai. Int.Ai is een startup die is gespecialiseerd in data-analyse en machinaal leren. Het bedrijf wordt ingehuurd om het ontwikkelingsteam in India te versterken. Int.Ai werd in 2016 opgericht door Praneeth Babu Doguparthy en Vinay NP.
Bron: inc42.com

Aeon neemt aandeel in Franse biologische supermarkt
Het Japanse Aeon Co. heeft een belang van 19,9% genomen in de Franse biologische supermarktketen Bio c’Bon SAS. Bio c'Bon werd mede door Aeon in 2016 opgericht. De joint venture heeft nu onder andere zeven vestigingen in Tokyo en Kanagawa. Aeon wil met de overname van het aandeel de relatie met het Franse bedrijf versterken en toegang krijgen tot kennis over logistiek en productontwikkeling op het gebied van biologische levensmiddelen. Er wordt verwacht dat de sector voor bio-producten in Japan in belang toe zal nemen.
Bron: the-japan-news.com

VS: Mercato introduceert dienst voor ordermanagement
Mercato Inc., dat als online bezorgplatform fungeert voor onafhankelijke supermarkten, heeft een nieuwe dienstverlening geïntroduceerd voor het verwerken van bestellingen. De Order Management And Delivery Dispatching Service is ontwikkeld om makkelijker bestellingen van consumenten te beheren en om beter gebruik te maken van het koeriersnetwerk van Mercato. Door de nieuwe dienst kunnen onafhankelijke winkels hun eigen service instellen via een PC of tablet. Naast thuisbezorging kunnen ook eigen services worden ingesteld met betrekking tot klantenprogramma's. Ook kan via de nieuwe dienstverlening de eigen inventaris worden gecontroleerd.
Bron: businesswire.com

VS: Bezorgdienst gebruikt robots
De thuisbezorgdienst Postmates gaat gebruik maken van een zelfstandige bezorgrobot genaamd Serve. Het bedrijf is bezorgt boodschappen in 550 Amerikaanse steden. Serve is in staat om tot ongeveer 25 kg aan boodschappen te bezorgen over een afstand van tot 50 km. Verder kan Serve volgens Postmates ongeveer 12 bestellingen per dag verwerken. Het doel van Serve is om bestellingen sneller uit te voeren, gezien de robot gebruik kan maken voetpaden en zo het verkeer kan vermijden. Ook moet de robot ervoor zorgen dat de uitstoot van koolstofdioxide wordt tegengegaan. Op dit moment heeft Postmates zo'n 350.000 koeriers in dienst die gebruik maken van auto's en motoren. Serve maakt gebruik van sensoren en een computer om obstakels te omzeilen op weg naar het huis van de klant. De robots bevatten een scherm, waarmee assistentie kan worden opgeroepen als er iets mis gaat met de robot. De robots worden echter ook op afstand gecontroleerd.
Bron: theverge.com

Deliv werkt met 20 nieuwe Amerikaanse retailers
Deliv Inc, dat online bestellingen voor retailers verwerkt door middel van chauffeurs onder contract, gaat samenwerken met twintig nieuwe bedrijven. De nieuwe retailers variëren van Nike tot Bed Bath & Beyond. Deliv werkte al samen met Walmart Inc, Macy’s Inc, Kohl’s Corp en Best Buy Co Inc. De chauffeurs onder contract zijn onafhankelijke freelancers, die samen een gecombineerd bereik hebben van 1.400 Amerikaanse steden. Onlangs wist Deliv voor $40 miljoen (€35,2 miljoen) aan financiering te verkrijgen van investeerders.
Bron: reuters.com