Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italië: december en januari zijn belangrijk voor de Melannurca appel

Dit jaar kwam het seizoen van de Melannurca appelen pas midden oktober op gang. Niettemin waren er aan het begin van de maand enkele zeer vroege partijen gereed voor afzet. Giuseppe Giaccio, van de telersorganisatie Giaccio Frutta uit Vitulazio zegt het volgende: "Net zoals bij alle andere appelrassen is de consumptie ervan verbonden aan bepaalde temperaturen en meestal zijn dit de wat koelere temperaturen. De Melannurca zal tot eind april / begin mei op de markt zijn."

Giuseppe en Antonio Giaccio

"De Melannurca is echt een uitstekende appel. We hebben in de periode vóór de oogst belangrijke temperatuurvariaties tussen dag en nacht geregistreerd, die de mate van verkleuring hebben bevorderd, waardoor de appel zijn karakteristieke felrode kleur krijgt. De Melannurca is bovendien goed knapperig en er zijn geen noemenswaardige problemen opgetreden. In vergelijking met het seizoen van 2017 zijn er gelukkig veel mindere appelboomgaarden getroffen door hagel."

Mooi is niet altijd goed
In termen van consumptie zijn er buitenlandse markten die Melannurca Campana BGA appel niet helemaal begrijpen. "We hebben geprobeerd om de appel naar het buitenland te exporteren, maar de resultaten zijn niet altijd goed. Sommige partijen gaan naar Duitsland (evenals naar Oostenrijk, Zwitserland en België) voor de kleine Italiaanse gemeenschappen die daar wonen. Tegenwoordig is het op Europees niveau riskant om te concurreren met beter uitziende en goedkopere appels dan de Melannurca."

In vergelijking met andere appelen heeft Melannurca een andere teeltcultuur, omdat er na de oogst bewerkingen plaatsvinden die de appel zo speciaal maken. Na de oogst worden de appelen op een strobed, een melai, gelegd, waar ze twee of driemaal per dag met de hand worden omgedraaid zodat ze een uniforme, felrode kleur krijgen. Deze traditie wordt door de Melannurca-telers al eeuwen toegepast."

Het omdraaien van de appelen

"Ons land is zich behoorlijk bewust van de uitstekende eigenschappen van de Melannurca. Een bewuste consument zou wat meer uitgeven als hij de kwaliteit wist van wat hij koopt. Dankzij de nutraceutische eigenschappen is de consumptie van de Melannurca appelen in de laatste drie à vier jaar aanzienlijk toegenomen." 

De appel is voor ongeveer 80% aanwezig in bijna alle ketens van de georganiseerde distributie en op de algemene markten, en wordt afgezet onder het merk Melannurca Campana Igp, met de kleuren en het logo van het Consortium. Afhankelijk van de grootte zijn de appelen verkrijgbaar in verschillende verpakkingen van 4 of 6 stuks. "De grootte van de appelen is niet altijd gelijk, maar de smaak is altijd hetzelfde", benadrukt Giaccio.

De maanden december, januari, maart en april vertegenwoordigen de belangrijkste maanden voor de Melannurca. wat betreft de afzet. "Een groot deel van de appelen wordt in deze vier maanden geconsumeerd. Daar komt bij dat het in onze regio een traditie is om voor Kerstmis Melannurca appelen cadeau te geven."

 

Contact:
OP Giaccio Frutta soc. coop. agricola
Località Fontana
881041 Vitulazio (CE)
Tel.: +39 (0)823 990686
Fax: +39 (0)823 967621
Email: giacciofrutta@libero.it
Web: www.giacciofrutta.it

 

Publicatiedatum: