Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe exportmarkten India en Peru, hoop op China

"De kakiprijzen zijn goed maar weerspiegelen de productschaarste niet"

Vanwege de aanhoudende regenval in het huidige seizoen zien kakitelers zich genoodzaakt de oogst met minstens een week in te korten. Dat betekent dat de oogst van de Rojo Brillante kaki binnen tien tot twaalf dagen beëindigd zal zijn in de belangrijkste teeltregio's van Spanje.

Volgens Pascual Prats, voorzitter van de Spaanse Associatie van Kaki, zal de versnelling van de oogst over het algemeen geen invloed hebben op de kwaliteit van het fruit. Vanwege de grote hoeveelheid water hebben de bomen hun blad sneller verloren en hebben ze last van wortelverstikking.

Het seizoen wordt gekenmerkt door ongunstige weersomstandigheden, met vorst en hagel, die een daling van ongeveer 50% van de geraamde opbrengsten hebben veroorzaakt. Als gevolg hiervan zijn de afzetprijzen goed en is er genoeg vraag om het aanbod te absorberen. "De afzet verloopt snel en de prijzen zijn goed, hoewel we van mening zijn dat ze niet echt de grote productschaarste van dit jaar weerspiegelen", aldus Prats.

Volgens de vertegenwoordiger van de associatie wordt ongeveer 80% van de Spaanse kakiteelt voor de export bestemd. De daling van de opbrengsten heeft er ook voor gezorgd dat exporteurs zich meer richten op de grootste markten voor dit fruit, die zich momenteel in Europa bevinden. "Er zijn minder containerverzendingen gedaan naar overzeese bestemmingen, aangezien we eerst willen voldoen aan de vraag van Europese supermarkten, die de grootste hoeveelheid kaki importeren. Op de nieuwe markten buiten Europa zijn de bestellingen kleiner", geeft hij aan.

Spaanse kaki bereikt nieuwe markten

Ondanks dit gegeven en de atypische omstandigheden van dit seizoen heeft de sector voor het eerst naar India geëxporteerd, met 9 testpallets die naar deze markt werden verzonden. "De proeven waren een succes en we hopen in het volgende seizoen grotere hoeveelheden te gaan verzenden. We zijn van plan om in april een agrifoodbeurs in India bij te wonen, om onze aanwezigheid op deze markt te versterken".

Een ander land dat binnenkort een nieuwe markt zou kunnen gaan vormen voor de Spaanse citrus en kaki is Peru. "Op 7 januari zullen we bezoek krijgen van Peruaanse technici van SENASA, die een inspectie zullen uitvoeren van onze bewaarloodsen en teeltvelden, zodat we snel een exportprotocol voor kaki en citrus met dit land kunnen vaststellen".

Tegelijkertijd volgt de Spaanse kakisector vol verwachting de voortgang van het exportprotocol met China, een land dat het potentieel heeft om grote hoeveelheden kaki te absorberen, tegen interessante prijzen. Chinese consumenten zijn namelijk bekend met het product en hebben een grote waardering voor de Rojo Brillante variëteit, die sterk verschilt van de kaki's die in China geteeld worden. Onlangs was er een Chinese afvaardiging in Valencia voor een bilaterale bijeenkomst met bedrijven uit verschillende sectoren. "Hoewel er geen bezoek gepland was aan bedrijven in de agrifood sector, konden de deelnemers onze Rojo Brillante kaki proeven en ze waren er gek op. Er is veel interesse voor dit fruit en we zullen snel een exportprotocol met dit land nodig hebben", vertelt Prats.

"Dit jaar is de kaki-opbrengst zeer beperkt, maar als de weersomstandigheden volgend jaar normaal zijn, zullen we mogelijk een oogst van meer dan 450.000 ton hebben. In dat geval krijgen we te maken met serieuze problemen om het fruit tegen fatsoenlijke prijzen af te zetten, als we onze exportmarkten niet snel diversificeren. Dit is van groot belang: hoe meer markten, hoe beter", besluit de voorzitter van de associatie.

 

Publicatiedatum: