Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italië: paddenstoelensector lijdt onder warme novembermaand

Het seizoen van de oesterzwam kent een prijsdaling van 40% en een onevenredige toename van de teelt. Rocco Viggiano, werkzaam bij FE.VI. Frutta, vertelt meer over deze situatie die voornamelijk in Zuid-Italië optreed. Ook in de regio Basilicata, dat behoort tot de belangrijkste teelt- en afzetgebieden van paddenstoelen.

"November is een maand die we maar snel moeten vergeten. Dit komt door de overproductie met als gevolg afzetprijzen die lager zijn dan de kostprijs. De paddenstoel is direct gekoppeld aan klimatologische omstandigheden. De hoge temperaturen, zoals in november en ook in de eerste dagen van december, zorgen voor een onevenredige toename van de teelt. Door die hoge temperaturen was er ook sprake van een daling in de consumptie en dat zorgde op zijn beurt weer voor een onbalans tussen teelt en afzet."

"Wanneer onze leveranciers beginnen met het planten, dan zijn ze zich ervan bewust dat de teelt van de paddenstoelen, in optimale omstandigheden, meer dan drie maanden zal duren. Deze voorwaarde gaat dit seizoen echter niet op omdat de temperaturen te hoog waren. De ideale temperatuur moet tussen de 8 en 11 graden liggen en niet tussen de 19 en 20 zoals nu het geval is."

"Het gevolg is, naast een overproductie, dat de afzetprijzen drastisch zijn gedaald, tot wel 50%. De oesterzwam die normaal gesproken wordt afgezet voor €3,00 had nu een prijs van ongeveer €1,50. Sinds een aantal jaar zijn we gewend aan relatief warme herfstmaanden die de teelt in gevaar brengen. En dan heb ik het niet alleen over de paddenstoelenteelt."

"FE.VI. Frutta brengt 35 ton paddenstoelen per jaar in verschillende Italiaanse regio's op de markt, voornamelijk in Basilicata, Apulië, Campanië, Calabrië en Sicilië en in een aantal noordelijke regio's. Naar mate de feestdagen naderen, zal de afzet en bijgevolg de consumptie toenemen. Dit is voor ons  en onze telers een mogelijkheid om de omzet en dus de winst terug te verdienen tijdens deze zeer moeilijke periode", zegt de expert.

Publicatiedatum: