Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zwitserse teler Kernser neemt exotische paddenstoel in het assortiment op

„Shimeji heeft groot potentieel maar substraatproductie is heel kwetsbaar“

Exotische paddenstoelen uit Azië worden snel populairder op de Europese markten. Ook de Shimeji – een soort met nootachtige smaak – laat zich in de gastronomie en retail goed verkopen. Maar de teelt in Europa staat momenteel nog in de kinderschoenen. De Zwitserse firma Kernser – teler en verkoper van paddenstoelen – heeft deze soort opnieuw in het assortiment opgenomen en levert ook passende substraten aan Europese telers. „Op de lange termijn is het doel dat er Europese producten geteeld en geconsumeerd worden“, zegt senior directeur Sepp Häcki.

Teelt en consumptie
De teler heeft reeds enkele jaren geleden geprobeerd om de Shimeji te telen met een tevredenstellend resultaat. „We hebben de grondstoffen in de substraten sindsdien aangepast en de paddenstoel groeit inmiddels perfect. De Shimeji is op zich niet bijzonder veeleisend, maar het substraat echter des te meer. Tijdens de teelt heeft de Shimeji bijzonder veel kou nodig: dat wil zeggen dat de temperatuur niet boven de 13 graden Celsius uit mag komen.“

De ervaren teler is van mening dat de Shimeji op lange termijn gezien een interessant potentieel heeft. Want hij is bijzonder goed te bewaren en heeft een nootachtige smaak, die het besten te vergelijken is met de kruisdisteloesterzwam. „In Azië hoort de Shimeji reeds tot de populairste paddenstoelen“, aldus Sepp. „Momenteel verkopen we voor ongeveer twee derde deel witte en één derde deel bruine Shimeji. Dat heeft er vooral mee te maken dat de bruine Shimeji een heel sterk aroma heeft: in Azië geeft men de voorkeur aan de bruine, de Europeanen eten liever een witte Shimeji.“

Kwetsbaar substraat
In de gastronomie wordt de Shimeji reeds in marktrelevante hoeveelheden verkocht, in de retail speelt de paddenstoelensoort momenteel nog een ondergeschikte rol. „Ik denk dat de Shimeji naast champignons, kruisdisteloesterzwammen en shiitakes een belangrijke positie in zal gaan nemen. Op de lange termijn is het doel dat ze in Europa geteeld en geconsumeerd wordt", zegt de momenteel enige Shimeji-teler van Zwitserland. „Ik denk echter dat het juiste substraat voor Europa op de lange termijn gezien nog een lastig onderwerp wordt. De substraatproductie is zeer kwetsbaar: wij zijn ook bereid ons substraat te exporteren“, zegt Sepp afsluitend.

Verdere informatie: 
Kernser Edelpilze GmbH
GF: Patrick Häcki
Stanserstrasse 50
6064 Kerns
Tel: +41 41 660 49 49
Fax: +41 41 660 79 77
E-mail: info@kernser-edelpilze.ch    
Web: kernser-edelpilze.ch   

Publicatiedatum: