Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
‘Gele hesjes’ zorgen in Frankijk voor groeiende vraag naar Spaanse producten

“Het is eenvoudiger om bloemkolen uit Spanje te importeren dan om ze uit Bretagne te halen”

De ‘gele hesjes’ zorgen nog altijd voor heel wat blokkades. "Veel van de vrachtwagens met producten kunnen er toch door, maar we weten dan nog steeds niet zeker of de producten wel bij onze klanten aankomen,” zegt Charles Farran Frutas Ponche France, een groothandelaar in Perpignan. “Het is op dit moment eenvoudiger om bloemkolen uit Spanje te importeren dan om ze uit Bretagne te halen. In Bretagne lopen vrachtwagens namelijk vertraging op, waardoor ze later terug zijn en niet beladen kunnen worden. In Spanje hebben we ook met dit probleem te maken gehad, maar omdat het zich daar inmiddels lijkt op te lossen, stijgt in Frankrijk de vraag naar Spaanse producten.” 

De prijzen van groenten en citrus stijgen mondjesmaat
Alle groenten en fruit hebben onder de protesten van de ‘gele hesjes’ te lijden. Op de Franse markt is bijvoorbeeld de vraag naar citrus groot, maar vanwege de protesten van de ‘gele hesjes’ stijgen de prijzen slechts mondjesmaat. Er zijn heel veel vragen rondom de leveringen. Bovendien heeft hevige regenval de Spaanse citrusgewassen beschadigd. “Dit jaar is de productie van kleine citrus in de problemen gekomen. Vooral de clementines hebben onder die hevige regenval geleden. Door de grote hoeveelheid water konden de vruchten niet goed groeien en konden er allerlei ziektes ontstaan.

Toch hoopt Charles dat de oogst goed zal verlopen. “We zijn net begonnen met oogsten en we hopen op een mooi resultaat, maar de weersomstandigheden en de omstandigheden op de weg zijn niet altijd goed.”

Volgens Charles zijn er in Perpignan iets minder blokkades dan vorige week. Het verkeer is in beweging, maar de levering van producten blijft voor de groenten- en fruithandel een punt van zorg. Afgelopen dinsdag zijn de vrachtwagens pas heel laat op hun bestemming aangekomen. Het lukt ons de producten te vervoeren, maar als ze met 3 tot 4 dagen vertraging geleverd worden, leidt dat tot grote problemen met betrekking tot de kwaliteit.”

Charles kan niet goed inschatten hoe de situatie zich zal ontwikkelen. “Volgende week zaterdag zullen de ‘gele hesjes’ opnieuw voor zware blokkades zorgen, maar op werkdagen zullen deze iets minder zwaar zijn. We hopen dat dat zo blijft en dat de handel er iets minder last van zal hebben. Of dit ook echt zo zal zijn, is moeilijk te voorspellen, omdat er binnen de beweging niet echt sprake is van homogeniteit. De ‘gele hesjes’ zijn echter ook consumenten. Op een gegeven moment zullen ze wel inzien dat groenten en fruit eerst geleverd moeten worden vóór ze gegeten kunnen worden.”

Het regenwater heeft niet alleen de citrus beschadigd, maar ook de kaki's. De oogst van de kaki's zit er bijna op. De vraag hiernaar blijft groot, maar de opbrengst is klein.”

Voor meer informatie:
Frutas Ponche France
453, Av. de Milan – Marché de Production
Locaux 18-19
66033 Perpignan Cedex
+33 4 68 85 20 44
charles.ponche-france@outlook.fr 

Publicatiedatum: