Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pools appelseizoen herstelt zich, export verdrievoudigd

Na een moeizame start lijkt de de rust enigszins teruggekeerd te zijn in het Poolse appelseizoen. De appelen zijn voor het overgrote deel geplukt en het ziet ernaar uit dat er voor al het fruit uiteindelijk toch afnemers gevonden zijn. Zou men nu al kunnen stellen dat het seizoen gered is? 

Een aantal maanden geleden verwachtte Mohamed Marawan, directeur van Sarafruit, dat de export van Poolse appelen zou verdubbelen en deze verwachting is uitgekomen. Marawan: "Eerder voorspelde ik dat de export zou verdubbelen maar in werkelijkheid is ze verdrievoudigd! We zagen de vraag uit diverse Europese landen toenemen en ook de hoeveelheden die zij bestelden waren opvallend. Ze bestelden niet één of twee maar soms wel vijf containers tegelijk. Er komen orders binnen uit Italië, Spanje, Egypte, Libië en vele andere landen."

De plotselinge sterke vraag heeft er echter wel toe geleid dat sommige rassen momenteel niet verkrijgbaar zijn. Marawan: "Nu de prijzen goed zijn en er grote aantallen besteld worden, merken we dat bepaalde populaire rassen niet beschikbaar zijn. Sommige telers houden hun Gala, Golden en Gala Must appelen zelfs achter. Ze bewaren ze in koelcellen met de bedoeling ze af te zetten zodra de prijzen nog verder stijgen. Zoals ik al voorspelde, zullen alle appelen uiteindelijk afgezet worden."

Nu telers hun fruit bewaren in afwachting van verdere prijsstijgingen, is Marawan van mening dat het Poolse appelseizoen nu pas echt van start gaat. "Ik verwacht dat Poolse telers hun bewaarcellen binnen een maand tegelijk zullen openen en dan zal de echte stormloop pas beginnen. De vraag vanuit India is enorm en ik denk dat zij hierop wachten," vervolgt Marawan. Wanneer hem gevraagd wordt wat er in Polen zou moeten veranderen om volgend jaar een beter seizoen te hebben, antwoordt hij dat er een verandering in de manier van denken nodig is. "Op het ogenblik doet onze regering helemaal niks om telers te steunen. Telers hebben geen vertrouwen meer in grote telerscoöperaties en hebben behoefte aan mensen waarop ze kunnen bouwen en die hun appelen willen verkopen. Om dit mogelijk te maken, moeten ze voorgelicht worden over de manier waarop zij dit het best aan kunnen pakken."

Een ander interessant aspect bestaat uit het verbeteren van de kwaliteit van de appelen. "Ik ben van mening dat telers oude rassen beter vaarwel kunnen zeggen en zich moeten richten op nieuwe Golden- en Gala-rassen. Als we een goed kwaliteitsniveau kunnen behouden, dan heeft de Poolse appelsector de komende jaren niets te vrezen. Een andere ontwikkeling is de groeiende biosector. Sarafruit heeft dit seizoen zo'n 1.000 ton biologische appelen geteeld. Ik denk dat dit aantal jaarlijks toe zal nemen. Steeds meer telers zijn bio-gecertificeerd en biologische appelen dienen ook steeds vaker als basis voor sappen. We weten dat de vraag naar biologische appelen en sappen in Duitsland en Nederland erg sterk is."

Voor meer informatie:
Mohamed Marawan
Sarafruit
Email: office@sarafruit.eu 
www.sarafruit.eu

Publicatiedatum: