Kaufland is eerste plastic tasjesvrije winkel in Roemenië
De grootste winkel van de keten in Boekarest is de eerste die het gebruik van plastic tasjes wil verminderen. 90% van de wegwerp plastic tasjes werden vervangen door gerecyclede exemplaren. Daarnaast introduceerde de keten tasjes die gemaakt zijn van composteerbaar materiaal en werden bio-afvalbakken neergezet voor winkeliers die van hun bio-afbreekbare afval af willen. Eind 2019 wil de retailer meer recycle in de winkels.

Bron: retailanalysis.igd.com

Vier Maxima winkels openen in december in Letland
Letse winkelketen Maxima heeft de opening van vier winkels in december aangekondigd als deel van een investeringsplan. Een nieuwe Maxima X opent in Riga. De drie andere winkels worden gerenoveerd.

Bron: esmmagazine.com

VK: Tesco beweert dat er nogal wat gedaan moet worden voor  Sainsbury's-Asda deal
Sainsbury’s voorgestelde overname van rivaal Asda zal niet zonder slag of stoot gaan. De combinatie van deze ketens zouden Tesco kunnen overnemen. Bij de aanvraag bij de Competition and Markets Authority (CMA), die de deal onderzoekt, heeft Tesco vragen gesteld over de transactie ter waarde van 8,2 miljard euro door te beweren dat er weinig directe voordelen voor de consument aan verbonden zijn. 

Bron: reuters.com

België: Colruyt test verticale teelt in winkels
Het Belgische Colruyt voert een test met verticale teelt in de winkel uit. De retailer hoopt kwaliteitskruiden te verkopen die een kleine ecologische voetafdruk achterlaten. Verticale teelt helpt duurzame producten met korte ketens en minder bronnen te produceren. Colruyt heeft 20 keer minder ruimte, 90% minder water en 50% minder nutriënten dan traditionele teelt nodig.

Bron: retailanalysis.igd.com

Eerste in Bulgarije: retail keten heeft betaalmachines geïntroduceerd
Supermarktketen T MARKET heeft z'n eerste zelfbedieningsbetalingsbalies gelanceerd. Momenteel zijn er 4 in totaal en consumenten kunnen zelf hun AGF wegen en afrekenen. Betalingen kunnen contant of met de pin gedaan worden. Daarnaast kunnen klanten ook zelf een product retourneren als ze dat willen.

Bron: novinite.com

Ierland: staking bij 2 Tesco winkels in aanloop naar kerst
Tesco medewerkers hebben in 2 winkels met een overweldigende meerderheid gestemd voor een staking in de aanloop naar kerst. Gevreesd wordt dat de staking zal overslaan naar de andere 150 winkels. Werknemers van Sligo en Carrick-on-Shannon lijken ook te gaan staken wegens 'het niet nakomen van afspraken en het weigeren van het recht op collectieve vertegenwoordiging'. Ook bij Sligo werd met een meerderheid voor staking gestemd.

Bron: independent.ie

Walmart tevreden na Chinees succes
Een stevige Q3 afzetgroei in China en enkele sleutelmarkten zorgden voor grote tevredenheid bij retail gigant Walmart over de jaarafzet. Investeringen in e-commerce en een afleversysteem vergrootten het vertrouwen. De Q3 opbrengsten in China stegen met 4,3% jaar-op-jaar door sterke afzet van AGF. Vooral Sam's Club deed het goed in China. De mondiale opbrengsten van Q3 kwamen op 110 miljard euro, een stijging van 1,4% jaar-op-jaar.

Bron: business.inquirer.net

VS: Tekort aan vrachtwagenchauffeurs drijft prijzen boodschappen op
Het aanhoudende tekort aan lange afstandsvrachtwagenchauffeurs drijft de boodschappenprijzen op door stijgende verladingskosten. 

Bron: supermarketnews.com

VS: Great Lakes Fresh Market sluit 2 Muskegon winkels
Great Lakes Fresh Market sluit 2 van z'n 3  Muskegon locaties in Michigan. Great Lakes kocht ze als Plumb's Market in 2017. De eigenaar is Kuber in Menominee, Wisconsin, die ook L.M. Foods bezit. Great Lakes Fresh Market heeft 4 kruidenierswinkels in Wisconsin en 1 in Upper Peninsula, Michigan.

Bron: progressivegrocer.com

VS: Dollar Tree verdubbelt Family Dollar renovaties
Dollar Tree zal volgend jaar 1.200 winkels volgens het Dollar Tree concept verbouwen. De aankondiging kwam nadat de afzet bij Dollar Tree met 0,4% daalde in Q3 van dit jaar. De resultaten van de gerenoveerde Family Dollar winkels waren wel naar tevredenheid. Onderdeel van de renovaties zijn het introduceren van grotere boodschappenkarren waar meer koopwaar van $ 1 in past en de uitbreiding van het assortiment met meer voeding en snacks. 

Bron: winsightgrocerybusiness.com

VS: Walmart en Brain breiden aantal vloer reinigende robots uit
Brain is een partnerschap aangegaan met Walmart om te voorzien in AI diensten en vloer reinigende robots. Het bedrijf voorziet Walmart van vloerschrobbers door de hele VS. Walmart verwacht eind januari 360 BrainOS robots te hebben. De robots zijn voorzien van navigatie en kunnen gegevens verzamelen in een op de Cloud gebaseerd systeem. Met sensoren speuren ze de omgeving af naar mensen en obstakels.

Bron: roboticsbusinessreview.com

VS: Giant Eagle neemt Ricker Oil Company over
Giant Eagle, een van de grootste retailers in voeding, brandstof en medicijnen maakte de succesvolle overname van Ricker Oil Company (“Ricker’s”) bekend. Giant Eagle versterkt hiermee z'n positie in Indiana en de GetGo en Ricker's merken. Ricker's levert brandstof, supermarkten en brandstofdiensten aan bedrijven en consumenten in Indiana. De overname levert 56 Ricker's supermarkten op, Ricker Oil's groothandelsbrandstof distributiebedrijven en 80 merken in Indiana, Illinois en Kentucky.

Bron: businesswire.com