Gisteren hield de discussie tussen William Arteaga, van het ministerie van landbouw, Alfredo Rengido, burgemeester van Tambogrande en vertegenwoordigers van telers en exporteurs aan. Vandaag zullen deze vertegenwoordigers de uitkomst van de meeting bekend maken. 

André Boon, een Nederlandse importeur, vertelt over het meningsverschil tussen de telers en exporteurs. "Het zijn vooral de kleine telers die moeite hebben met het krijgen van 'de juiste prijzen'. Er is gezegd dat het onmogelijk is om met een eenheidsprijs te werken. De exporteurs aan de andere kant hebben al contracten met consumenten in Europa en elders."

De stakende telers blokkeren de pakstations van de exporteurs. Deze vragen om te stoppen met de staking, zodat ze mango's kunnen exporteren. Volgens de nationale pers maakte William Arteaga bekend dat al meer dan 1.200 ton mango's verloren is gegaan.

Volgens André was het advies aan de stakende telers om opnieuw over de prijs te onderhandelen. "Tijdens de meeting werd duidelijk gezegd dat elke teler verantwoordelijk is voor zijn eigen prijsonderhandelingen. Als een teler het niet eens is met de prijs van een exporteur, dan moet hij een andere exporteur zoeken die meer betaalt. Mocht deze niet gevonden worden, dan kan de teler het best met een lagere prijs akkoord gaan."