Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Daniel Schumacher, Schumacher Gemüse:

Duitsland gaat 10-15% minder boerenkool oogsten

Boerenkool is altijd een klassiek wintergewas geweest, vooral in Noord-Duitsland. Ook in het zuiden zijn enkele telers. De oogst begon twee weken geleden. Daniel Schumacher van het gelijknamige bedrijf: "Boerenkool ging tot nu toe goed; er waren geen topoogsten, maar ze

waren niet zo slecht als de rode en witte kool. Daarin zijn de verliezen zo'n 40% vergeleken met vorig jaar. Voor boerenkool is het 10-15%."

Kwaliteitsverlies

Door de relatief hoge nachttemperaturen is de kwaliteit van de boerenkool niet optimaal aan de start van het seizoen. "Tijdens het seizoen wordt boerenkool milder. Nu is ie nog een beetje bitter. Wat dat betreft hebben we wat meer kou nodig." Het klimaat is op zich niet zo'n probleem, de ziekten en witte vliegen des te meer. "Met hogere temperaturen neemt de populatie witte vliegen toe, waardoor we meer bladeren moeten verwijderen tijdens het verwerken en wassen van de kool. Dat leidt uiteindelijk tot 20% meer overheadkosten."

Foto: Daniel Schumacher

Ondanks de kwaliteitsproblemen wordt de boerenkool op het niveau van vorige jaar geprijsd, dat is € 1,20 - € 1,40 per kg. De komende weken zal de prijs vrijwel stabiel blijven. "De klassieke boerenkoolperiode ligt meer in januari en februari. Tot dan kunnen de prijzen stijgen. Het seizoen duurt meestal tot eind februari of midden maart."

Filderspitzkraut

Als toevoeging op de boerenkool teelt de familie ook het zogenaamde Filderspitzkraut, een groente die 400 jaar geleden door monniken geteeld werd. Wat smaak en uiterlijk betreft is dit ras een kruising tussen witte kool en spitskool met een fijner aroma. Het wordt tussen augustus en december geoogst, waarna de kool slechts gedurende een beperkte tijd opgeslagen kan worden. 

De 4e en 5e generatie van het familiebedrijf

Hoewel lokaal in is, neemt de populariteit van Filderspitzkraut af. "Deze kool weegt tussen de 3 en 5 kilo, wat vandaag de dag voor de meeste consumenten te veel is. In de verwerkingssector kunnen ze niet gebruikt worden door de hitte van afgelopen jaar. Deze situatie heeft gevolgen voor de prijs; momenteel ligt die 20-30 cent per kg hoger dan vorig jaar." Schumacher teelt deze groente op 3 ha.

Vollegrondsteelt
Schumacher Gemüse is een klassieke teler die momenteel gerund wordt door de 4e en 5e generatie. Daniel Schumacher is hoofdverantwoordelijke voor de teelt, waaronder kool en bladgroenten, sla en selderij. Vader Karl verhandelt de producten direct op de regionale groothandelsmarkt in Stuttgart. De boerenkool is een niche-product in het assortiment en wordt op 0,5 ha geteeld. De noordelijke groenten zijn trendy en er is een stijgende vraag naar, o.a. van smoothie makers.

Voor meer informatie:
Schumacher Gemüse
Wangerhof 1
73257 Köngen
Telefon 07024 / 82973
Telefax 07024 / 84601
info@schumacher-gemuese.com 
www.schumacher-gemuese.com 

Publicatiedatum: