België: Bio-Planet opent eerste vestiging in Verviers
Colruyt’s biologische supermarktketen Bio-Planet heeft zijn eerste locatie in Verviers geopend. De vestiging in de provincie Luik is de 29ste winkel van Bio-Planet in België. De nieuwe supermarkt is gevestigd in een gloednieuw pand en is uitgerust met de laatste technologieën op het gebied van duurzaamheid. De winkel is officieel van start gegaan op 28 november. De winkel heeft een oppervlak van 650 vierkante meter en assortiment van 6.000 biologische producten en non-food-producten.
Bron: esmmagazine.com

Auchan is grootste buitenlandse bedrijf in Rusland
De Franse supermarktketen Auchan is opnieuw het grootste buitenlandse bedrijf van Rusland, aldus Forbes. Auchan had in 2017 een omzet van 356,1 miljard roebel (€4,7 miljard). Forbes heeft op basis van jaaromzet een ranglijst gemaakt van bedrijven die voor meer dan 50% in handen zijn van buitenlandse partijen. De omzet is op basis van alle activiteiten van de buitenlandse bedrijven in Rusland.
Bron: tass.com

Frankrijk: winkelrobot uit Star Wars
Consumenten in een deel van Parijs krijgen robotassistentie bij het doen van boodschappen. Franprix-vestigingen maken bij wijze van test gebruik van de robots om bestelde boodschappen aan huis te bezorgen. De robots zijn geïnspireerd door een ontwerp uit de bekende Star Wars-films. De zogeheten TwinswHeel-robots hebben een snelheid van tussen de 5 en 10 kilometer per uur en kunnen met 40 minuten een bezorging afleveren. De robot kan met een volle accu een afstand van 30 kilometer afleggen en heeft de capaciteit voor het vervoeren van tot 40 kg. Op dit moment is het bij wet verplicht om de robots alleen in het bijzijn van menselijke bestuurder de straat op te laten gaan. Franprix hoopt echter dat na verloop van tijd de robots zelfstandig mogen worden gebruikt.
Bron: twinswheel.fr

VK: Lidl en Waitrose waarschuwen voor Sainsbury’s-Asda-fusie
De supermarkten Lidl en Waitrose hebben in  het Verenigd Koninkrijk gewaarschuwd voor de gevolgen van de fusie tussen Sainsbury's en Asda. Volgens de twee concurrenten zou de fusie kunnen leiden tot prijsstijgingen en andere nadelige gevolgen voor consumenten. Op dit moment voert de Britse mededingingsautoriteit een onderzoek naar de geplande fusie uit. Lidl heeft bij de mededingingsautoriteit aangegeven dat het nieuwe bedrijf dat uit de fusie zou ontstaan de mogelijkheid zou hebben om prijzen te verhogen bij producten die niet direct op prijs concurreren met discountketens. Tegelijkertijd waarschuwt Waitrose ervoor dat de overname tot een homogene markt zou leiden, waarin consumenten een verminderd aanbod en uiteindelijk ook verhoogde prijzen zouden zien.
Bron: retailgazette.co.uk

Portugal: Continente breidt Click & Go uit
De Portugese supermarktketen Continente gaat zijn afhaaldienst Click & Go uitbreiden naar in totaal 75 winkels. Consumenten kunnen online kiezen uit een assortiment van 20.000 producten, die vervolgens kunnen worden afgehaald bij vestigingen van de ketens Continente Modelo en Continente Bom Dia. De bestellingen kunnen worden geplaatst via de website Continente Online of via de app. De bestellingen kunnen online worden betaald, waarbij voor het afhalen ook een tijdslot en locatie naar keuze kan worden aangegeven.
Bron: esmmagazine.com

Auchan gebruikt blockchain in Vietnam
Auchan gaat in Vietnam gebruik maken van blockchaintechnologie. De technologie wordt gebruikt bij bepaalde productcategorieën om de traceerbaarheid hiervan te verbeteren. Eerder werd met succes een proefperiode met dit systeem voltooid in de Vietnamese markt. Auchan werkt in verband met de blockchaintechnologie amen met de Duitse startup Te-Food. De categorieën waar de technologie voor wordt gebruikt zijn kip, varkensvlees, wortelen, aardappelen, tomaten en exotische fruitsoorten. De blockchainoplossingen werden in samenwerking met de Vietnamese overheid voor het eerst in 2017 opgezet. Door het initiatief is de oplossing al gebruikt op 18.000 varkens, 200.000 kippen en 2,5 miljoen eieren. In de toekomst gaat Auchan het systeem ook gebruiken bij aubergines, mango's en doerian.
Bron: esmmagazine.com

Lulu wil uitbreiden in Saoedi-Arabië
Het in de Verenigde Arabische Emiraten gevestigde Lulu heeft een overeenkomst met de overheid van Saoedi-Arabië om uit te mogen breiden in het land. Lulu gaat volgens de overeenkomst twee winkelcentra en zeven supermarkten openen in Dammam en Al Ahsa. De nieuwe winkels gaan naar verwachting significant veel werkgelegenheid creëren voor jonge inwoners van Saoedi-Arabië. Het bedrijf hoopt voor het einde van 2020 meer dan 5.000 banen te genereren. LuLu heeft eerder overlegd hoe er voor het einde van 2019  US$133 miljoen (€117 miljoen) in de Saoedi-Arabische markt wordt geïnvesteerd. 
Bron: retailanalysis.igd.com

Polen: Carrefour opent Media Markt-afdelingen
Carrefour heeft in een van zijn Poolse hypermarkten zijn eerste Media Markt-afdeling geopend. De retailer is van plan om in eerste instantie zo'n 12 afdelingen van Media Markt te openen, waarna bij succes dit aantal verder wordt uitgebreid. De eerste Media Markt bevindt zich in een Carrefour-hypermarkt in een winkelcentrum in Warschau. Een tweede locatie wordt binnenkort geopend in een Carrefour-vestiging in Lódz. De Media Markt heeft een oppervlak van 800 vierkante meter en heeft een groot aanbod aan elektronica. Ook heeft de afdeling een eigen servicedesk en een afhaalpunt voor online bestellingen.
Bron: retailanalysis.igd.com

Frankrijk: Auchan kondigt Minute-concept en plannen voor stadsteelt aan
Tijdens een presentatie op het FEEF Congress heeft de CEO van Auchan, Ali Khorosvi, de eerste Auchan Minute-winkel in Frankrijk aangekondigd. De Auchan Minute wordt in maart 2019 geopend vlakbij het hoofdkwartier van Auchan in Villeneuve d’Ascq. Auchan Minute is een klein winkelformat, waarmee Auchan in China in rap tempo heeft weten uit te breiden. Ook bevestigde de directeur de opening van het eerste stadsteeltbedrijf in 2020.
Bron: retailanalysis.igd.com

VS: Retailers met betere reputatie behalen meer omzeet
Reputation.com, een online platform dat door middel van cloudtechnologie de reputaties van ondernemingen bijhoudt, heeft een direct verband gevonden tussen reputatie en omzet. De Reputation Score is een uitvoerige index van de online aanwezigheid van ondernemingen en de online klantenervaring van die ondernemingen. Ook houdt de Reputation Score de omzet van de ondernemingen bij. Uit de hieruit verkregen informatie blijkt dat bedrijven met hoge scores, zoals Trader Joe’s, Costco, Publix Super Markets, Wegmans Food Markets en Whole Foods Market, hun vergelijkende winkelomzet toe zagen nemen met gemiddeld 2,8%. Ketens met lage scores hadden daarentegen juist een afname van 1,1% in vergelijkende winkelomzet. In het "2018 Retail Reputation Report" is te zien hoe consumenten qua winkelervaring naar bepaalde retailers kijken. De ervaringen van de consumenten worden gemeten in negen verschillende categorieën, zoals service en wachttijden. De onderzochte reacties van de consumenten zijn recensies die via Google en Facebook door de consumenten zelf zijn gepubliceerd. Reputation.com heeft op deze manier de ervaringen van 4,7 miljoen consumenten kunnen analyseren. De recensies gingen over bijna 30.000 locaties van 88 retailketens.
Bron: progressivegrocer.com

VS: Albertsons onthult ziekenhuizen met AI-technologie
Albertsons Cos. heeft bij vijf Safeway-vestigingen in de omgeving van Phoenix nieuwe ziekenhuizen geopend, die gebruik maken van kunstmatige intelligentie. De vijf ziekenhuizen kunnen op afstand zorg verlenen dankzij een zogeheten telehealth-systeem.  De technologie achter de ziekenhuizen is ontwikkeld door het IT-bedrijf Akos in samenwerking met de Arizona State University. Het systeem zorgt ervoor dat patiënten zelf informatie over hun gezondheid verzamelen, die vervolgens voor analyse naar een dokter wordt gestuurd.
Bron: progressivegrocer.com

Amazon wil aandeel in Future Retail
Amazon is volgens bronnen in een vergevorderd stadium voor de overname van 9,5% aan aandeel in Future Retail Ltd. Zeer binnenkort wordt een uiteindelijke overeenkomst voor de overname van het minderheidsbelang verwacht. De overname zou in het geval van onverwachte problemen ook pas in januari van het volgend jaar kunnen worden voltooid. Amazon weigerde commentaar op vragen over de overname, terwijl Future Retail-CEO Kishore Biyani voor commentaar niet bereikbaar was.
Bron: bloombergquint.com