Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Statistik Austria: „Appel- en perenoogst zo groot als nooit tevoren''

Oostenrijkse fruittelers oogsten record hardfruit

Na de zwakke fruitjaren 2016 en 2017 was er dit jaar in Oostenrijk sprake van een sterk bovengemiddelde fruitoogst. In de professionele fruitteeltsector (zonder vlierbessen en aroniabessen) werd er dit jaar 284.400 ton geoogst. Dat betekent een toename van meer dan drie kwart (+78 procent) ten opzichte van 2017. De appel- en perenoogst was daarbij zo groot als nooit tevoren, verklaarde statistiekbureau 'Statistik Austria' afgelopen dinsdag.

De lage temperaturen in het voorjaar verhinderden een vroegtijdige bloei en grotere schade door vorst in het voorjaar bleef dit jaar grotendeels uit, aldus Statistik Austria. Daarom vertoonde de Oostenrijkse fruitteelt dit jaar voor het eerst weer hogere opbrengsten. In Steiermark was er vanwege de sterke vorst tijdens de vorige winter sprake van een kleinere oogst bij steenfruit. Droogte en hitte zorgden ook bij de aardbeien voor oogstverlies.

32 procent boven het tienjarig gemiddelde
Bij de hardfruitoogst was er sprake van recordhoeveelheden: in 2018 lag deze met 252.700 ton circa 32 procent boven het tienjarig gemiddelde. Bij appelen lag de oogst dit jaar 86 procent hoger dan vorig jaar. Bij peren was de oogst meer dan dubbel zo groot (+106 procent ten opzichte van 2017).

Ook de steenfruitoogst viel met 14.600 ton duidelijk groter uit dan vorig jaar (+63 procent). Vooral de abrikozenoogst viel bovengemiddeld groot uit (53 procent boven het niveau van vorig jaar). De oogst van bessen (zonder vlierbessen en aroniabessen) lag iets boven het niveau van vorig jaar (+8 procent). Bij aardbeien (-6 procent ten opzichte van 2017) en frambozen (-41 procent ten opzichte van 2017) was er sprake van een kleinere oogst. Bij walnoten kon men met 700 ton dubbel zo veel oogsten als vorig jaar.

 

Publicatiedatum: