Voor aspergetelers in Mexico nadert een verraderlijke periode. In december en januari wordt de aanvoer van asperges namelijk minder stabiel vanwege het onvoorspelbare weer. Regen en kou kunnen de oogst snel doen dalen en dat op een moment dat de vraag juist toeneemt in de aanloop naar de feestdagen. 

"Als regio is Baja al sinds begin september actief," vertelt Donald Alford van Altar Produce. "We naderen het einde van ons vroege seizoen en in december begint er een nieuw. Dit is ook in Baja maar op andere locaties. In deze periode van het jaar hopen telers dat de temperaturen niet te ver dalen." 

Tot nu toe geen problemen
Alford vertelt dat het weer dit najaar goed was, waardoor ook de aanvoer stabiel was. Telers hopen de komende anderhalve maand op soortgelijke omstandigheden zodat zij goede volumes voor de feestdagen kunnen leveren. Toch is het heel gewoon voor aspergetelers dat de maanden december en januari de minst productieve zijn. 

"Het najaar was prima met betrekking tot aanvoer," merkt Alford op. "In december en januari zijn we altijd overgeleverd aan de grillen van moeder natuur en oogsten we doorgaans de kleinste hoeveelheden vanwege de kou. In augustus en begin september is er eveneens sprake van een dip omdat het dan vaak te heet is. Het is gedurende deze periodes dat de aanvoer het onvoorspelbaar is."  

Alford voegt eraan toe dat de markt op dit moment rustig is nu Thanksgiving voorbij is en retailers hun voorraden aanvullen voordat de volgende drukke periode zich aandient. "De markt is vrij onstabiel," legt hij uit. "Afnemers komen even op adem voordat het opnieuw druk wordt in de aanloop naar de kerstdagen. Naar verwachting zal het tot aan vijf december rustig op de markt blijven. Dit is de datum waarop de eerste oogst klaar is en de nieuwe begint. Verder naar de feestdagen toe stijgt de vraag maar zien we tegelijk ook dat de aanvoer steeds minder stabiel wordt." 

Volgende halte is Caborca 
Zodra telers de turbulente decembermaand achter de rug hebben dan start de productie in het volgende grote teeltgebied: Caborca. "We bereiden ons nu geleidelijk voor op het seizoen in Caborca dat in januari begint," vervolgt Alford. "Dit is ons langste seizoen en tot dusver zijn de vooruitzichten goed." 

Wat betreft de aspergecategorie op zich blijft alles vrij statisch. Telers zijn tevreden met de manier waarop de groente op de Amerikaanse markt gepresenteerd wordt. "We verpakken onze asperges in foliezakken van 453 gram,"  aldus Alford. "Er is maar weinig vraag naar andere rassen zoals witte asperges. In Mexico heeft men nooit echt een poging gedaan om witte asperges te exporteren. Om aan de vraag te voldoen, worden de asperges per luchtvracht naar Miami of Los Angeles verzonden." 

 

Voor meer informatie:
Donald Alford
Altar Produce, LLC
Tel: +1 (760) 357-6762
alford@altarproduce.com
www.altarproduce.com