Keisie Valley Gooseberries wil imago van het fruit veranderen

De Kaapse goudbes is een echt superfood

Toen William Pulles een teeltbedrijf kocht in Keisie Valley, in de buurt van Montagu in Klein-Karoo, met de bedoeling om er voer voor zijn struisvogels te produceren, kwam hij iets totaal anders tegen, namelijk de Kaapse goudbes, ofwel physalis. Inmiddels is hij de enige teler in Zuid-Afrika die zich volledig richt op de teelt van Kaapse goudbessen (lokaal bekend onder de naam Kaapse kruisbessen). Bovendien is hij de grootste binnenlandse leverancier van deze bescheiden fruitsoort, die de laatste tijd wel steeds meer aandacht van voedingsdeskundigen krijgt. 

William heeft grote plannen voor deze fruitsoort. Zo heeft hij een kantoor in Nederland geopend en zal hij begin december Nederlandse handelaren spreken met de bedoeling om snel daarna met de export te kunnen starten. "We gaan proberen de markt wat te veranderen want in Europa is het fruit vooral bekend vanwege haar papierachtige omhulsel dat gebruikt wordt als garnering of om in chocolade te dippen. Mijn hart brak toen ik hoorde dat mensen deze fruitsoort als taartdecoratie in plaats van als superfood kennen."

"Het is opvallend dat terwijl er ontzettend veel aandacht is voor blauwe bessen als superfood (en dat is het ook) de Kaapse goudbes de blauwe bes op vrijwel alle fronten verslaat," vervolgt hij, erbij opmerkend dat het fruit beduidend meer antioxidanten, vitamine A, B, C, E en K, mineralen en vezels bevat dan blauwe bessen. 

"Ik ben van plan om een grote leverancier van goudbessen aan Europa te worden," vertelt hij. Eigenlijk zou hij vorig seizoen al met de export gestart zijn maar de droogte in Klein-Karoo had zijn weerslag op de kwaliteit en maten van het fruit. 

De Keisie Valley in Klein-Karoo (foto's van William Pulles)

Keisie Valley Gooseberries teelt haar selectie met grotere vruchten
Pulles begon in februari 2014 met de teelt van Kaapse goudbessen, nadat een aantal telers besloten had te stoppen met dit zeer arbeidsintensieve gewas in de nasleep van de turbulente protesten in De Doorns van 2012. "Het was een uitstekend moment om te starten met de teelt van Kaapse goudbessen. We bouwden een pakstation en alle noodzakelijke koel- en bewaarvoorzieningen. Op het bedrijf ontdekten we een ras dat grotere vruchten gaf maar dat verder in alle opzichten niet van andere goudbessenrassen te onderscheiden was. We verzamelden zaden en lieten de planten door een kwekerij vermeerderen. Deze grotere selectie is minder makkelijk te vermeerderen dan andere goudbessen maar inmiddels kennen we de kneepjes van het vak en leveren we deze zaden aan de telers in ons telersnetwerk."

Zijn optredens op televisie hebben de aandacht van heel wat telers getrokken en een aantal daarvan maakt nu onderdeel uit van het telersnetwerk dat Pulles opgezet heeft om een stabiele, jaarronde aanvoer te kunnen garanderen. Hij werkt nu samen met acht telers in het land die hun beste fruit naar het pakstation in Montagu verladen, van waaruit het naar de luchthaven van Kaapstad vervoerd wordt. 

Hij hoopt ongeveer 300 ton van zijn telersnetwerk te ontvangen. 

Biologische teelt
“Onze gewasbescherming is geheel biologisch en we bespuiten onze planten niet met chemische middelen. We hebben biologische protocollen opgesteld en telen fruit dat residuvrij is. We vermarkten het echter niet als biologisch omdat hiervoor ook het bedrijf en alle faciliteiten gecertificeerd moeten zijn," legt hij uit. "Op dit moment is alles GlobalGAP-gecertificeerd. We zullen in de toekomst ook zeker een bio-certificering overwegen omdat er in Europa fors meer betaald wordt voor bio-AGF."

"Het wordt tijd dat de Europese markt kennis maakt met een echte superfood: de Kaapse goudbes."

 

 

Voor meer informatie:
William Pulles
Keisie Valley Gooseberries
Tel: +27 82 690 7599 
Email: William@kvgooseberries.co.za
http://www.kvgooseberries.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven