M. Pilar Palma: "Ze zeiden dat biologische teelt een voorbijgaande rage zou zijn"

"Trage start bio-sinaasappelen in Sevilla"

De regen van vorige week heeft de oogst- en afzetactiviteiten in de Spaanse citrussector behoorlijk lamgelegd. In Andalusië heeft de vertraging van de oogst ook een overlap met het begin van het Valenciaanse seizoen veroorzaakt. Tot nu toe is het in Europa nog niet zo koud geweest dat de vraag erdoor gestimuleerd werd. Dit alles heeft geleid tot een rustige markt en een kleine afzet aan het begin van het seizoen.

"De sinaasappeloogst in Sevilla is dit jaar wat vertraagd. Ook hebben we te maken met enige tegenslag, met de stakingen in Frankrijk en de regenval, die gedurende een paar dagen gezorgd heeft voor een onderbreking van de oogst. Het lijkt er echter op dat het seizoen zijn normale ritme nu alweer hervat. Tot nu toe zijn er weinig kopers van citrus naar Andalusië gekomen, waar er in andere jaren rond deze tijd veel meer beweging was. De prijzen begonnen ook op een lager niveau dan in andere jaren", zegt María Pilar Palma, directeur van Agricultura Extraterrestre. "De temperaturen beginnen echter al te dalen en we vertrouwen erop dat dit zal zorgen voor een opleving in de vraag naar sinaasappel. Bovendien zijn onze Duitse klanten heel enthousiast over de sinaasappeloogst van dit jaar", voegt ze toe.

Agricultura Extraterrestre is gelegen in Brenes, in Sevilla. Van oktober tot mei houdt het bedrijf zich bezig met de teelt en afzet van sinaasappel, in mei en juni met steenfruit en gedurende het hele jaar met biologische zoete aardappel. Palma: "Het grootste deel van onze teelt is al biologisch. Een deel van de teeltbedrijven bevindt zich momenteel nog in het omschakelingsproces. De producten van deze bedrijven zetten we af onder het label ‘0 residu’. Zo'n tien of vijftien jaar geleden dachten veel mensen dat biologische landbouw een voorbijgaande rage was, maar nu worden we ons er bewust van dat het iets blijvends is dat aanhoudend groeit. Consumenten zijn steeds bewuster bezig met gezondheid en milieu. En het is paradoxaal als mensen fruit eten omdat ze denken daarmee een gezond en natuurlijk product te consumeren, terwijl het fruit nog allerlei niet-natuurlijke achtergebleven stoffen bevat".

"Uiteraard ligt de productiviteit van biologische teelt lager dan die van conventionele teelt, doordat er geen kunstmatige meststoffen en traditionele gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Daarom moeten de afzetprijzen van biologisch fruit ten minste 30 % boven die van de traditionele producten liggen", voegt ze toe.

Het bedrijf in Sevilla zet zich ervoor in zijn merk Extra Terrestre te verdedigen. "Ons merk heeft een hoge kwaliteit en een goede presentatie, daarom richten we ons niet meer op groothandelsmarkten. Onze sinaasappelen zijn aanwezig op de belangrijkste markten van Duitsland".

Ongeveer 2 jaar geleden begon Agricultura Extraterrestre met het werken met biologische zoete aardappel. Ze beschikten al over de faciliteiten om aardappelen te verpakken en bovendien over een lange familie-ervaring in de teelt van het product. "In tegenstelling tot de situatie met steenfruit en citrus, kunnen we met de zoete aardappel flexibeler zijn in het moment van afzet, vanwege de langere levensduur van het product. Onze doelstelling is om gedurende het hele jaar zoete aardappel te leveren aan onze klanten en daarmee continuïteit te garanderen. We zetten zoete aardappel af op groothandelsmarkten en in supermarktketens in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en andere Europese landen", besluit Pilar.

 

Voor meer informatie:
María Pilar Palma Martínez
Agricultura Extraterrestre
M: +34 677731407
ppalma@laextraterrestre.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.