Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe appelrassen onder het handelsmerk Pink Lady

Cripps Pink en de daarvan afgeleide rassen Rosy Glow en Lady In Red/Sekzie zijn officieel gecertificeerd om als Pink Lady-appelen te mogen worden vermarkt. De Cripps Pink, Rosy Glow en Lady In Red/Sekzie zijn appelrassen die in Europa inmiddels een naam hebben opgebouwd. Op dit moment wordt er voor de teelt van deze appelen een areaal gebruikt van meer dan 5.550 hectare. Met 2022 wordt een areaal verwacht van 6.500ha, met inbegrip van plantages waarvan de originele bomen plaats hebben gemaakt voor nieuwe aanplantingen. 

In een persverklaring heeft het Franse Star Fruits aangegeven dat alleen deze drie rassen internationaal gecertificeerd zijn om onder het merk Pink Lady op de markt te worden geplaatst. Het merk Pink Lady is in handen van Apple and Pear Australia Limited (APAL), dat via licenties in meer dan 90 landen over de wereld Pink Lady-appelen laat telen. De voorwaarde voor de licenties is wel dat de betreffende telers aan de kwaliteitseisen voldoet.

"Pink Lady-appelen zijn een van de meest populaire appelen in Europa. Dit komt met name door de natuurlijke en consistente kwaliteit van dit clubras. Ook is er sprake van een sterke leveringsketen met goede technische ondersteuning," aldus het persbericht.

De omzet van Pink Lady-appelen wordt voor 2018 in Europa geraamd op meer dan 300.000 ton. In meeste markten hebben Pink Lady-appelen een marktpenetratiescore behaald van meer dan 80%. Volgens Star Fruits is dit zowel voor de appelsector als vanuit het perspectief van de consument een ongeëvenaard succes.

"Een deel van dit succes komt door de Cripps Pink en door de strenge selectie met betrekking tot de hiervan afgeleide rassen. De rassen die op natuurlijke wijze hieruit zijn ontwikkeld zijn inmiddels met de internationale teeltsector geïntegreerd."

De rechten op Cripps Pink
De Western Australia Agriculture Authority (WAAA) is in bezit van het communautaire kwekersrecht № EU 1640, dat betrekking heeft op de Cripps Pink-appel. Het communautaire kwekersrecht geldt voor ook voor alle rassen die in essentie vanuit de Cripps Pink zijn ontwikkeld. Star Fruits heeft de exclusieve rechten om Cripps Pink en hiervan afgeleide rassen in de EU op de markt te zetten. 

Als gevolg hiervan mag geen enkele derde partij plantenmateriaal van de Cripps Pink of een daarvan afgeleid ras binnen de EU afzetten of importeren, tenzij hier van te voren toestemming voor is verleend door de houder van het communautaire kwekersrecht of door de exclusieve licentiehouder binnen de EU.

WAAA en Star Fruits stellen hiermee officieel vast dat ook Rosy Glow en Lady In Red/Sekzie in Europa deel mogen nemen aan het programma rondom het clubras Pink Lady.

Afgeleide appelrassen
"De keuze voor de rassen die van Cripps Pink zijn afgeleid werd gemaakt door goed het belang van zowel de telers als de sector in zijn geheel in acht te nemen. Er is goed gekeken naar de kwaliteit van de selectie, zodat de verwachtingen van consumenten ook in de toekomst kunnen worden waargemaakt."

De Rosy Glow en de Lady In Red/Sekzie zijn de enige twee rassen die vanuit Cripps Pink zijn ontwikkeld en die in de EU als zodanig commercieel mogen worden ingezet. De commerciële exploitatie van andere afgeleide rassen zou worden gezien als een schending van het communautaire kwekersrecht. 

Het gebruik van het Pink Lady-handelsmerk voor nieuw ontwikkelde rassen op basis van Cripps Pink mag alleen worden toegestaan, als deze rassen eerst uitvoerig op kwaliteit zijn geëvalueerd door APAL en Star Fruits.


Voor meer informatie: 
Star Fruits
info@star-fruits.com 

Publicatiedatum: