Het citrusseizoen had dit jaar geen goede start. Het seizoen begon met de massale binnenkomst van clementines vanaf het zuidelijk halfrond en daarna volgde een periode van hevige regenval. Ondanks dat hebben telers en coöperaties in Castellón de hoop dat hier nog een omkeer in gebracht kan worden. In de afgelopen dagen, waarin de kou zijn intrede deed in veel Europese landen, hebben exporteurs al een opleving van de vraag waargenomen. Ze vertrouwen erop dat deze gedurende de rest van het seizoen aan zal houden.
In Europese landen, de belangrijkste markten voor de clemenules, is het de afgelopen dagen al flink koud geweest. "Wanneer het weer verslechtert, neemt de vraag naar clementines aanzienlijk toe in Europa", stellen vertegenwoordigers van citrusbedrijven die zich voor een groot deel op de export richten. Ze geven aan al een toename van de bestellingen te hebben waargenomen.
"Na de regenval zijn de werkzaamheden met grote intensiteit hervat, zowel op het land als in de loodsen", zeggen dezelfde bronnen. Naast de temperatuurdaling is er nog een andere factor die de sector hoop geeft: de verzendingen van fruit vanaf het zuidelijk halfrond (met name vanuit Zuid-Afrika) zijn aanzienlijk afgenomen ondanks dat ze officieel nog tot 30 november de EU binnen mogen komen.
Iedereen is het erover eens dat we reeds kunnen spreken van een seizoen dat "veel korter is dan gebruikelijk" vanwege het klimaat en de buitenlandse concurrentie. Dit betekent echter ook dat er vanaf nu geen andere optie is dan te versnellen en harder te gaan werken. Carles Peris, secretaris-generaal van de Unió de Llauradors, gaf aan erop te vertrouwen dat dit reeds gebeurt op de teeltbedrijven.
Het gebrek aan vraag en de instabiele weersomstandigheden hebben ook gezorgd voor een vertraging in de totstandkoming van contracten tussen telers en handelaren. Volgens de directeur van Fepec Asaja in Castellón, Josep Vicente Guinot, heeft "ongeveer de helft van de clemenules uit Castellón nog geen koper". Bronnen in de sector voeren als reden hiervoor aan dat winkels heel voorzichtig zijn, omdat ze willen voorkomen fruit te kopen dat door het 'pixat' verschijnsel is aangetast.
Bron: elperiodicomediterraneo.com