Je zou kunnen denken dat Zweden zo net voor de feestdagen een actieve import heeft, maar de markt is verrassend rustig volgens Henrik Petersson van Hembergs. De gebruikelijke producten komen het land in, maar Zweden produceert nog steeds zelf AGF. 

Het Zweedse importbedrijf Hembergs levert aan groothandels en restaurants. Petersson: "We importeren uit Spanje en de markt is tot nu toe behoorlijk rustig. We importeren clementines en sinaasappelen. We oogsten wortelen in verschillende kleuren en we telen ook kroten en kool."

Vorig jaar waren de hoeveelheden Zweedse appelen kleiner: "Maar nu verkopen we er veel van, wat betekent dat de Zweden het liefst de eigen appelen kopen i.p.v. import." Het feit dat hun eigen appelen niet bio zijn, maakt niets uit. "Voor mij persoonlijk zijn milieu en duurzaamheid belangrijk. Maar ik zou nog steeds liever een Zweedse appel dan een Poolse bio-appel kopen. Vooral omdat de prijzen ongeveer hetzelfde zijn."

Momenteel is Spanje de hoofdleverancier van citrus. "De kwaliteit van de importproducten is goed. We weten dat het daar moeilijk is en dat grotere maten een probleem vormen, maar de maten zijn niet zo dat ze onacceptabel zijn. We denken dat de importmarkt zal aantrekken nu de feestdagen voor de deur staan en mensen speciale diners willen koken, waarvoor meer AGF nodig is. Nu bevinden we ons in de stilte voor de storm."

Voor meer informatie:
Henrik Petersson
Hembergs
Tel: +46 35 14 49 06
Mobile: +46 733 14 49 07
Email: henrik.petersson@hembergs.se 
www.hembergs.se