Op de bedrijvenbeurs Contacta in Goes is in de eerste week van november door de Rotterdams/Zeeuwse uitgeverij KICK de dummy van het megaboek ZEELAND gepresenteerd. Een Zeeuws auteurscollectief zal de komende drie jaar werken aan dit bijzondere boek.

Het boek ZEELAND laat de provincie in woord en beeld zien vanaf de ontstaansgeschiedenis van de Zeeuwse archipel tot aan de dag van vandaag. Het boek gaat over roerige tijden en over vredige tijden. Over voorspoed en tegenspoed. Over de oorlogen die deze provincie in de loop der eeuwen te verwerken heeft gekregen. Over de landbouw. De visserij. Over de eeuwige strijd tegen het water. Over de economie en de politiek. Over kunst & cultuur. Over sport & spel. Over het Zeeuwse DNA en de Zeeuwse ziel. Over alle markante Zeeuwen. En over dorpen, steden en alle (voormalige) eilanden met hun specifieke karakters.

Een auteurscollectief met onder anderen de bekende Zeeuwse boekenauteur Kees Slager, directeur Hannie Kool-Blokland van het Zeeuws Archief en de journalisten / auteurs Peter de Jonge, Eugène de Kok, Jaap Visser en Matty Verkamman zal drie jaar werken aan dit in alle opzichten monumentale boek met de maten 50 x 50 centimeter, een omvang van 800 blz. en een gewicht van 25 kilo. Duizenden foto’s, tekeningen en schilderijen – vaak in zeer groot formaat afgedrukt – zullen ZEELAND extra spectaculair maken. ZEELAND zal een koninklijke plaats in de directiekamers van de Zeeuwse bedrijven krijgen. Maar ook in de particuliere woningen kan worden gepronkt met dit allesomvattende boek over deze prachtige provincie, waarvoor topfotografen hun werk leveren.

Namens de provincie Zeeland reserveerde gedeputeerde JoAnnes de Bat meteen het eerste exemplaar. ZEELAND verschijnt eind 2021 en kost € 1.000,-. Via een betalingsregeling in 36 termijnen van € 25,- plus per 1 januari 2019 een intekenbedrag van € 100,- kan voor dit bijzondere boek worden gespaard. Wie het boek meteen reserveert en per 1 januari 2019 direct betaalt, ontvangt een korting van € 100,-. Uniek voor ZEELAND is dat iedereen een geheel eigen, exclusief exemplaar kan reserveren. Matty Verkamman, naast medeauteur ook de uitgever van dit boek, viel op dat de exclusiviteit voor bedrijven én personen bijzonder belangrijk is. "We dachten aanvankelijk dat het vooral voor bedrijven interessant zou zijn om in dit ultieme Zeeland-boek voorafgaand aan het werkelijke boek een eigen hoofdstuk over dat desbetreffende bedrijf te laten meedrukken. Maar die wens bleek ook direct bij particulieren te bestaan. Zeeland is zo’n provincie waar de meeste inwoners er trots op zijn dat ze Zeeuws zijn. Er zijn natuurlijk allerlei verschillende Zeeuwen. De Zeeuw van Tholen en Sint Philipsland is niet te vergelijken met de Zeeuw van Zeeuws-Vlaanderen. Maar hoewel het eilanddenken in de loop der eeuwen ook zo z’n nadelen heeft gehad, voelt iedereen zich wel nadrukkelijk Zeeuw. Die Zeeuw blijkt het iets waard te zijn om per exemplaar een exclusieve plek in dit bijzondere boek te krijgen. Omdat vrijwel nergens in Europa boeken in dit formaat gebonden kunnen worden, wordt voor de productie uitgeweken naar China, waar speciale machines dit megaformaat goed aankunnen. Het is natuurlijk een flinke organisatie om per bedrijf en per particulier een eerste en eenmalig katern mee te laten drukken, maar er is een manier gevonden om dit organisatorisch mogelijk te maken. Toen we deze extra mogelijkheid in eerste instantie alleen bij bedrijven lieten zien, kregen we al gauw de vraag of dit dan ook voor personen en families mogelijk kon zijn. Daar hebben we nu uiteindelijk voor gekozen. Iedereen kan tegen een extra betaling van € 75,- per bladzijde zijn of haar eigen familieverhaal in het begin van het boek laten zien. De families en de bedrijven moeten de tekst en de foto’s zelf aanleveren, waarna er op de uitgeverij in overleg met de koper een mooi geheel van wordt gesmeed. Dit is mogelijk in een omvang van twee, vier, zes of maximaal acht bladzijden."

Zie voor meer informatie: www.zeeland-megaboek.nl