Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Israëlisch Galilee Export levert jaarrond avocado's

Lior Gal, hoofd internationale handel bij Galilee Export, koopt overal ter wereld avocado's in voor het Israëlische bedrijf. Avocado's zijn het voornaamste product van Galilee Export. "We leveren twaalf maanden per jaar avocado's. Ik koop ze in Kenia, Chili, Mexico, Zuid-Afrika en Peru in en haal ze naar Europa. Ik voorzie onze klanten jaarrond van avocado's omdat zij hier om vragen."

Volgens Lior is het een interessante avocadomarkt dit jaar. "Peru en Zuid-Afrika hadden beide een grote oogst en waren gedurende een langere periode op de markt actief dan gebruikelijk. We zagen prijzen die we al jaren niet meegemaakt hadden."

"Dan bedoel ik dat de prijzen aan de lage kant waren. Greenskin begon laag met prijzen van €5,00 tot €6,00 per doos van 4 kilo. Dit was het gevolg van de grote beschikbaarheid. Ter vergelijking, in oktober van vorig seizoen zetten we rijpe Hass avocado's af, verpakt voor de retail, voor prijzen tussen de €15,00 en €16,00 per doos van 4 kilo. In oktober van dit jaar lagen de prijzen echter rond de €7,00 per doos en dat is nogal een verschil."


Na de oogst worden de avocado's gewassen

Prijzen eindelijk omhoog
“Toen Zuid-Afrika en Peru eindelijk van de markt verdwenen, gingen de prijzen iets omhoog," vervolgt Lior. "Ik denk dat het volgend jaar hetzelfde zal zijn omdat Peru haar productie heeft vergroot. Dit worden dus mogelijk de prijzen tijdens het piekseizoen. Peru kan deze groei in stand houden met lagere opbrengsten. Israël kan dat niet. Gelukkig is ons seizoen tegenovergesteld aan dat van Peru."

"Greenskin-Pinkerton avocado's worden momenteel voor zo'n €8,00 per doos van 4 kilo in Europa verkocht en voor Hass liggen de prijzen rond de €11,00-€12,00 kilo per doos. De prijzen zijn nu dus goed," vervolgt Lior. "Het ras Hass is bekender onder Europese consumenten. Ze zijn er meer aan gewend en weten dat zodra de schil bruin is de avocado gegeten kan worden en dat ze nog even geduld moeten hebben als hij nog groen is."


De avocado's worden op maat gesorteerd met machines (links) en gelijke maten vinden hun weg naar de band om verpakt te worden (rechts). 

Lior vertelt dat de vraag naar het ras Hass groeit, terwijl de markt voor Greenskin stabiel blijft. "Vrijwel alle telers planten meer Hass aan." Hij vertelt dat Chili en Spanje hun grootste concurrenten zijn. Colombia is er nog niet helemaal wat betreft de maten en kwaliteit."

Hij vertelt dat Spanje op Israël lijkt. "Dit is ook een stabiele markt die niet snel zal groeien en ook goede opbrengsten nodig heeft omdat ze naar Europa exporteert. Zolang onze concurrentie alleen uit Spanje en Chili blijft bestaan, dan kunnen we dit aan en verwacht ik dat de prijzen aan de hoge kant zullen blijven."


De verpakkers beslissen of de avocado's naar de lokale markt gaan of voor de export bestemd zijn door de kwaliteit van de schil te controleren. 

 

Andere avocado producerende landen
Als er meer grote bedrijven in Kenia bijkomen die hun eigen avocado's telen, verpakken en verladen dan verwacht Lior dat dit gevolgen zal hebben voor de wereldwijde avocadomarkt. 

“Mexico exporteert voornamelijk naar de Verenigde Staten. Dit land exporteert liever niet naar Europa vanwege de lange transittijden. De Verenigde Staten is haar grootste markt en de prijzen in Mexico worden bepaald door deze markt. De Mexicaanse regio Michoacán is het belangrijkste teeltgebied. Hier vindt 90% van de productie plaats, de overige 10% is geconcentreerd in Jalisco. Dit kleinere teeltgebied heeft momenteel geen toegang tot de Verenigde Staten en richt zich voor de export op Europa, Canada en Japan. Als en wanneer Michoacán Europa in het vizier krijgt, zal de export van Israëlische avocado's in de problemen komen."


Lior laat een doos met mooie groenschillige avocado's zien

Voor Hass avocado's bedraagt de opbrengst per dunum (0,1 hectare) tussen de 1,5 en 2 ton. Lior vertelt dat dit in Peru tussen de 1,5 en 2,5 ton is, afhankelijk van het teeltgebied en de waterkwaliteit.

Het tekort aan arbeidskrachten speelt niet zo'n grote rol voor avocadotelers omdat het geen arbeidsintensief gewas is. Lior laat weten dat er van november tot maart ongeveer 90.000 ton Israëlische avocado's zullen worden geëxporteerd. 

Voor meer informatie:
Lior Gal
Tel: +972-36539035
Mobile: +972-544859373
Email: lior.g@galil-export.com 
www.galilee-export.com

Publicatiedatum: