Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stappen richting vrijstellen C-rijbewijs voor e-bestelauto

Minister Cora Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaat zich inzetten voor het structureel vrijstellen van het C-rijbewijs voor elektrische bestelauto’s. Na gesprekken met ons en vragen van het CDA en de VVD in de Tweede Kamer geeft zij aan het experiment met deze vrijstelling op korte termijn te starten.

Daarnaast komt zij met een plan van aanpak om dit experiment na afloop in 2023 meteen om te zetten in een structurele regeling. Wij zijn tevreden met de stappen die de minister zet. Dit biedt ondernemers het benodigde perspectief om te investeren in zero emissie stadslogistiek.

Experiment
In 2017 kondigde het ministerie van infrastructuur en Waterstaat, na verzoek van onze kant, aan bij de Europese Commissie te pleiten voor een proef met deze C-rijbewijs vrijstelling. Ondanks dat de ruimte voor deze proef vanuit Brussel snel werd toegezegd, liet de uitwerking nog op zich wachten. Maar met de publicatie van het besluit in de Staatscourant in maart volgend jaar gaat het experiment dan wel van start.

Stimulans voor zero emissie vervoer
Het vrijstellen van het C-rijbewijs stimuleert het proces naar zero emissie. Conventionele bestelauto’s vallen qua gewicht de B-categorie, maar als gevolg van het gewicht van batterijen voor elektrische bedrijfsauto’s komt het gewicht boven die drempelwaarde van 3,5 ton uit. Hierdoor is voor deze zwaardere bestelauto’s een vrachtwagen C-rijbewijs nodig. Dit leidt tot hogere administratieve lasten voor ondernemers. Een vrijstelling van dit C-rijbewijs zorgt voor een gelijk speelveld voor het gebruik van conventionele en elektrische bestelauto’s. Dit biedt ondernemers perspectief om op dit moment te investeren in zero emissie stadslogistiek.

Vervolg
De minister kondigt aan met een plan van aanpak te komen in 2021. Wij blijven betrokken bij de uitwerking van dit plan van aanpak. Daarnaast blijven wij bij het ministerie aandringen op het tijdig tot stand komen van dit plan van aanpak zodat het experiment naadloos overloopt in een structurele oplossing.

Bron: Evofenedex

Publicatiedatum: