Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turkse granaatappelenoogst loopt ten einde

Het granaatappeloogstseizoen in Turkije loopt tegen z´n einde na 10 dagen eerder te zijn begonnen. Hoewel de oogst goed is, baart het weer zorgen en veroorzaakt het problemen met de kwaliteit. Gelukkig treft dit maar een klein deel van de totale teelt.

Hakan Ilkkutlu van Ileri Tarim: "Door het weer oogsten we meer granaatappelen per ha. Maar een deel van de teelt had problemen met de kleur en had niet de dieprode kleur waar onze klanten naar vragen. We kozen ervoor om de granaatappelen een poosje langer te laten rijpen. Door het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht barstte de schil. Daardoor moesten we een grotere hoeveelheid naar de verwerking sturen dan gewoonlijk. Deze granaatappelen worden nu gebruikt voor sap, siroop en melasse. Natuurlijk krijgen we voor de verwerkingsgranaatappelen de laagste prijs, maar gelukkig compenseert de 25% grotere oogst dit probleem."

De prijzen voor de granaatappel begonnen een beetje lager dit seizoen, meestal door het warme weer. Vooral op de binnenlandse markt worden granaatappelen meestal gegeten wanneer het een beetje kouder wordt. Ilkkutlu: "Zodra de temperatuur daalt, zien we een toename in de vraag. Dat gebeurt ook met onze druiven, maar dan omgekeerd."

Als exportbedrijf is Ileri Tarim niet afhankelijk van de binnenlandse markt. Ze exporteren naar een groot deel van Europa. "Onze belangrijkste markten zijn het VK, Nederland, België, Duitsland en Oekraïne. We hebben ook klanten in Hong Kong. In de toekomst plannen we uitbreiding naar de Chinese markt, maar daar komt veel bureaucratie bij kijken."

Egypte is bezig met z'n certificaten, maar Ilkkutlu is niet zo bezorgd over de concurrentie van Egypte. "Wanneer we aan Egyptische granaatappelen denken, zien we een lagere kwaliteit. Wat prijs betreft hebben ze het voordeel, maar wij controleren het hele proces van begin tot einde om er zeker van te zijn dat de teelt gewasbestrijdingsmiddel vrij is en een hoge kwaliteit heeft. We hebben een sorteerlijn die de granaatappelen op grootte, kleur en gewicht sorteert. We kunnen ook op maat leveren. Egyptenaren verkopen meestal per kilo."

Ilkkutlu beweert te kunnen leveren tot de Peruanen op de Europese markt komen. "We hebben een prima koelopslag en kunnen onze granaatappelen tot april vers houden. En we hebben een contract met veel van onze klanten om tot dat tijdstip te leveren."

Ileri Tarim teelt meer dan alleen granaatappelen. Ze exporteren ook druiven, kersen, pruimen, kiwi's, nectarines, perziken, abrikozen en tomaten.

Voor meer informatie:
Hakan Ilkkutlu
Ileri Tarim
Tel: +90 533 2729 659
Email: hakan@ileritarim.com 
www.ileritarim.com

Publicatiedatum: