Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ondanks een moeilijk seizoen is er lange termijngroei voor verwerkingsaardappelen

Duitsland: Kant-en-klaar producten groeien het sterkst

In Duitsland houden ze elkaar de groeisnelheid van de aardappelsector bij, omdat consumenten van verwerkte producten houden die gemakkelijk klaar te maken zijn. Zowel telers als verwerkers zijn blij met deze lange-termijn trend. 

Kant-en-klare aardappelen
Friweika is een van de belangrijkste aardappelverwerkers van Duitsland. De omzet stijgt jaarlijks, in tegenstelling tot de daling van de verpakte aardappelen. Thomas Wolf: "We verwerken onze producten tot o.a. noedels en gratin. Hoe gemakkelijker het product, des te sterker de groei. Deze trend gaat hand in hand met de vraag naar kant-en-klaar producten."

Nieuwe capaciteiten                                                           Ook op teeltniveau is elk jaar groei te zien volgens Stephan Hellmich van telersgroep Ankum. Ze leveren in Duitsland en aan buitenlandse markten, zoals Afrika, Azië en het Midden-Oosten. "De export voor verwerkingsaardappelen buiten Europa is een stabiele markt. De Europese aardappelsector blijft groeien, met nieuwe capaciteiten die gecreëerd worden om aardappelen te leveren. Vooral het Fontane ras wordt steeds meer geteeld."

Fontane is bijzonder geschikt voor verwerking

Moeilijk seizoen
Hellmich: "Er was een betere opbrengst van de vroege rassen dan voor de late rassen. Voor de verwerkingsaardappelen ligt de daling tussen de 20-30%." Wolf: "Met een moeilijke oogst als die van dit jaar stijgen ook de prijzen voor bewerkte producten." De verwerker zegt uit te kijken naar de kerst, wat een belangrijke afzetperiode is.

Erik Richter van Friweika toont zijn lijn op de Fruit Logistica

Zoete aardappelen
Een ander thema voor de aardappelsector is de stijging van de zoete aardappelen, die nu ook in bewerkte vorm in de schappen liggen. Hellmich maakt zich geen zorgen over de concurrentie ervan. "Zoete aardappelen zijn vooral geschikt voor verse consumptie." Friweika is terughoudend over het bewerken van zoete aardappelen. "Enkele van onze concurrenten volgen deze trend al. Maar wij denken dat de zoete aardappel een klein deel van de markt blijft. Eigenlijk is de zoete aardappel geen echte aardappel, waardoor die op een andere manier opgeslagen en verwerkt moet worden."

Voor meer informatie:
Friweika eG
Lipprandiser Str. 27
D-08373 Weidensdorf/Sachsen
Tel.: +49-(0) 37 63-17 72 20
Fax: +49-(0) 37 63-40 25 98 5
Mail: info@friweika.de 
www.friweika.de

Erzeugergemeinschaft Ankum w.V.
GF: Stephan Hellmich
Tütingen 7, 49577 Ankum
T: +49 5462 88 67 92
F: +49 5462 88 67 93
E: contact@ezg-ankum.de 
www.ezg-ankum.de 

Publicatiedatum: