Tholen – “De storm Irma heeft vorig jaar veel schade aangericht in Florida. De tropische stormen treffen zeer zelden het binnenland, maar Irma heeft destijds ook huisgehouden op de grapefruitplantages. Het gevolg hiervan ondervinden we dit seizoen door een mindere productie en daardoor minder aanvoer”, vertelt Cédric Geens van importeur W. Jonckheere. “We verwachten 50% minder volume tot het nieuwe jaar, wat gevolgen zal hebben op de prijs. Ook heeft de Florida grapefruit een zeer sterke binnenlandse markt, maar ook een zeer sterke exportmarkt. Hierdoor kunnen exporteurs makkelijk elders een goede prijs krijgen voor hun product.”


Links Cédric Geens en rechts Stefan Andriani van W. Jonckheere

‘Top product’
“De Florida grapefruit is een zeer specifiek product en wordt gezien als het beste van het beste. Het Zuid-Afrikaanse, Spaanse en Turkse fruit moet het qua smaak en kwaliteit afleggen tegen het product uit Florida. Toch zijn consumenten maar matige grapefruit eters. Echter is er in België een goede markt voor de grapefruit, mensen zijn bereid om extra geld uit te geven voor een kwalitatief goed product”, zegt Cédric. Door de lage aanvoer is de handelaar bang dat de Florida grapefruit in de vergetelheid raakt. “Wij leveren de grapefruit met name aan grootwarenhuizen en tot januari kunnen we ze niet beleveren door het lage volume. Het zou jammer zijn dat het product vergeten gaat worden.”

Cactusvijgen
De vraag naar citrus ervaart de importeur momenteel als wisselvallig. “Het weer heeft impact op de vraag, het is eigenlijk nog te warm voor de tijd van het jaar. Ook zien we dat het weer van afgelopen zomer gevolgen heeft gehad op de kwaliteit van het citrus. Qua smaak is het citrus prima, maar qua uiterlijk is er veel meer uitgesorteerd dit seizoen. Toch moet het gros van het Spaanse citrus nog komen dus is het nog afwachten wat het seizoen gaat brengen”, zegt Geens. “Ook het cactusvijgenseizoen is wat minder dan voorgaande jaren. Het weer heeft het laten afweten hierdoor hebben we dit jaar een stuk minder volume dan voorheen.”

Voor meer informatie:
Cédric Geens
W. Jockheere
Werkhuizenkaai 112
1000 Brussel
+32(0) 22 426 103
cgeens@wjonckheere.be