Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kalter Aardbeien blij met nieuwe ras Sonsation:

“In één keer helemaal overschakelen was de juiste keuze”

Tholen – Sinds dit voorjaar worden er bij Kalter Aardbeien aardbeien van het ras Sonsation geteeld. Een stap waar ze bij het bedrijf in de Koekoekspolder in IJsselmuiden erg blij mee zijn. “Het is een mooie, glimmende, en heel belangrijk, smaakvolle aardbei,” vertelt Richard Kalter van het bedrijf waar dit jaar meer dan alleen het ras veranderde. Zo werden er in maart ook zonnepanelen op het schuurdak gelegd en kunnen vakantiegangers in Bonaire en Curaçao aardbeien uit IJsselmuiden in het winkelschap aantreffen.De eerste ervaringen met het ras tijdens de proefperiode waren positief. “We hadden het ras eerst in proeven gezien en vonden direct de vorm, kleur, glans en de smaak beter dan we met ons vorige ras gewend waren.” Het grootste voordeel is volgens Richard dat er veel minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn bij de teelt van Sonsation, een ras uit een reeks van veredelaar Flevo Berry uit Ens. “We gebruiken minder gewasbescherming, maar hebben desondanks minder plantuitval. Het is gewoon een sterk ras.”

Het lolletje van de eerste nieuwe aardbei
Om de teelt optimaal op het nieuwe ras te laten aansluiten, is vrij snel de keuze gemaakt om helemaal over te stappen op het 1,7 hectare grote bedrijf. “Helemaal overschakelen is de enige juiste manier om qua voeding en watergift je teelt helemaal op een nieuw ras toe te spitsen. We maakten die keuze best snel, maar we hadden sterk het gevoel dat het een vooruitgang zou zijn. Gelukkig is dat in de praktijk ook echt uitgekomen, kunnen we nu na zo’n acht maanden wel zeggen.”

De aardbeien uit de kas bij Kalter worden geteeld in een kas zonder assimilatiebelichting. Daarom wordt er geteeld van half maart tot begin januari. “In de echte Nederlandse winter is het vaak te donker en te koud. Om dan in productie te kunnen zijn heb je een heel ander belichtingsniveau nodig. Daar hebben wij niet voor gekozen. Wij vinden het ook mooi om dat lolletje te hebben van de nieuwe teelt waarin iedereen uitkijkt naar de eerste nieuwe aardbeien. Als je jaarrond teelt, heb je dat niet.”

Geen assimilatiebelichting bij Kalter Aardbeien, maar wel zonnepanelen én aardwarmte. “Op 19 december 2014 draaiden we de gaskraan dicht. We gebruiken het retourwater uit nabijgelegen komkommerbedrijven om de kas te verwarmen. Het water komt bij ons met veertig graden Celsius aan, genoeg voor onze teelt. Met zo’n vijfentwintig graden Celsius verlaat het water dan weer ons bedrijf.”

In november exclusieve positie glasaardbeien Benelux
De prijzen voor glasaardbeien schommelden dit jaar zoals gewoonlijk behoorlijk. “De maand oktober was lastig met de prijzen, maar nu het november is trekken de prijzen weer aan. Het aanbod neemt nu best wel snel af, het is afwachten hoe snel de eerste import komt. Vooral begin november is het vaak zo dat glastelers in Nederland en België vaak wereldwijd als enige in productie zijn. Dat zie je dan ook in hogere prijzen terug. De meeste aardbeien uit de teelt vanaf oktober gaan dan ook naar het buitenland, terwijl in de voorjaarsteelt veel meer aardbeien in Nederland blijven.”

De aardbeien worden afgezet in hun Boerderijwinkel, maar ook aan de markthandel, AGF-specialisten, groothandelaren en exporteurs. In samenwerking met één van die AGF-specialisten, Postuma AGF, werd dit voorjaar ook gezorgd dat de IJsselmuidense aardbeien ook in Bonaire en Curaçao in het schap liggen. “Postuma heeft samen met ons de lijn daarnaartoe gemaakt. Het is leuk om van mensen die daar op vakantie zijn, en die ons kennen, te horen dat zij al liggend aan het zwembad onze Hollandse aardbeien eten.”

Voor meer informatie:
Kalter Aardbeien
www.kalteraardbeien.nl 
info@kalteraardbeien.nl 

Richard Kalter
0651096701