Eigenaren Italiaanse Esselunga zoeken investeerders voor het financieren van een uitkoopplan
De meerderheid van de eigenaren van de Italiaanse supermarktketen Esselunga zoeken samenwerking met lange termijninvesteerders om de controle over het bedrijf over te nemen en twee van de familie-erven aan de kant te zetten. Dit melden 3 bronnen. De retailer, die de vierde grote Italiaanse supermarktketen is, zit al enige tijd in een familieruzie die ontstond na het overlijden van oprichter Bernardo Caprotti in 2016. Het Milanese Esselunga is voor 70% van  Caprotti’s tweede echtgenote Giuliana Albera en hun dochter Marina, terwijl de overige 30% van twee kinderen uit Caprotti’s eerste huwelijk is, Giuseppe en Violetta.
Bron: uk.reuters.com

Spar Oman lanceert Min Beiti producten van Omaanse vrouwen van Dar Al Atta
Als deel van een belofte om Osmaanse vrouwen te helpen zal Spar Oman handgemaakte, natuurlijke producten van Omaanse vrouwen in vijf winkels in het sultanaat in het assortiment opnemen. Deze vrouwen doen mee aan het vrouwenproject Dar al Atta’a’s Min Beiti (From My Home). Het Min Beiti project heeft als doel Omaanse vrouwen te steunen in het runnen van hun bedrijf. Spar Oman gaat de spullen van Min Beiti verkopen.                                       Bron: muscatdaily.com

7-Eleven Thailand lanceert afleverdienst
Meer dan 3000 7-Eleven winkels in Bangkok bieden een koeriersdienst en afhaalpunt aan. De nieuwe dienst belooft levering op de volgende dag van pakketten of brieven die voor 21.00 uur bij een van de winkels worden afgeleverd. Klanten die van de dienst gebruik maken moeten hun ID laten zien en een doos of enveloppe kopen. Goederen kunnen 24 uur per dag aangeleverd worden en door ontvangers opgehaald worden bij een 7-Elevenwinkel. De dienst strekt zich uit naar omringende provincies als Nonthaburi, Pathum Thani en Samut Prakan. De dienst is een samenwerkingsverband tussen 7-Eleven’s CP All en koeriersbedrijf Dynamic Logistics.
Bron: retailnews.asia

Zuid-Afrika: Shoprite meldt een groei van 0,4%
Het Zuid-Afrikaanse Shoprite komt met een update voor het 3e kwartaal van 2018. De retailer meldde z'n eerste jaarlijkse winstdaling in 19 jaar, maar kon nu voor Q3 2018 een stijging in nominale omzet van 0,4% rapporteren. De retailer kreeg te maken met verschillende uitdagingen als devaluatie en stakingen. Devaluatie in Angola en Zambia droeg bij aan een winstdaling van 8,6% (op Rand-basis). De supermarktafzet kreeg te kampen met voedselinflatie van -0,1%. In september waren 11.607 items goedkoper dan een jaar geleden. Daarnaast hadden consumenten te maken met stijgende transportkosten en werkeloosheid. Een staking van 6 weken en de ontwikkeling van een nieuw magazijn hadden effect op de vraag en lokale afzet door de beschikbaarheid van producten. Pieter Engelbrecht, CEO van Shoprite: “We hadden te kampen met 3 stakingen in 1 jaar, deflatie, nieuwe distributiecentra en een nieuw SAP systeem waarvoor we 147.000 werknemers moesten trainen.”
Source: retailanalysis.igd.com

Duitsland: REWE wint Econ Award voor online duurzaamheidsrapport
REWE kreeg een Econ Award voor z'n online duurzaamheidsrapport van Econ Verlag en de Handelsblatt Group. De jury van de Econ Award beloonde het rapport uit 2015/16 dat getiteld is 'Miteinander' met een zilveren prijs in de categorie 'Corporate Reporting'. Nicola Tanaskovic van de REWE Group: "Transparantie speelt een centrale rol in onze duurzaamheidstrategie. Als REWE Group rapporteren we aan het Global Reporting Initiative. We zijn overgestapt van een print-online rapport naar een moderne online rapportering dat normen voor de sector heeft gesteld. We zijn blij met de erkenning van de jury."                               Bron: esmmagazine.com

Spar opent 100ste winkel in Georgië
Spar Georgië heeft bekend gemaakt z'n 100ste winkel in hoofdstad Tbilisi te openen. De retailer kwam 4 jaar geleden op de Georgische markt en heeft z'n netwerk snel uitgebreid. David Moore van Spar International: "Het is een hele prestatie om in zo'n korte tijd 100 winkels te openen. We zijn er trots op dat we tegelijkertijd 1.800 banen hebben gecreëerd. We werken toe naar 200 winkels door het hele land. De toekomst ziet er voor Spar in Georgië goed uit."
Bron: esmmagazine.com

Walmart India investeert 437 mln euro om in 2022 47 extra winkels te openen
Walmart India zei 437 miljoen euro te investeren om in 2022 47 extra winkels te openen, waarmee het totaal aantal winkels op 70 komt. Krish Iyer, van Walmart India, zei dat van de 23 B2B Cash and Carry winkels, 19 een break-even resultaat bereikt hebben met meer dan een miljoen leden. De mondiale retailgigant, die z'n 23e winkel in Visakhapatnam opende, is bezig om in dezelfde plaats nog een zaak te openen en gesprekken over land worden al gevoerd. "Een winkel heeft een investering van 7 tot 8 miljoen euro nodig."
Bron: timesnownews.com

Mexico: OXXO meldt 7,9% omzetgroei in Q3
Het Mexicaanse OXXO meldt een omzetgroei van 7,9% in Q3 2018 in vergelijking met dezelfde periode van 2017. Het bedrijf wijdt de groei aan meer handel in z'n supermarkten. Moederbedrijf Femsa genereerde een omzet van 5,5 miljard euro in Q3 2018. De netto winst daalde 85% tot 2 miljoen euro. Dit werd veroorzaakt door de verkoop van een aandeel van 5% in Heineken, in september 2017, en verlies op de wisselkoersen. OXXO’s like-for-like afzet steeg met 6,2%, door 2,5% groei in winkelverkeer en 3,6% stijging in gemiddelde omzet. Handelsgroei hielp de totale omzet stijgen met 12,1% in Q3, tegen een 12% stijging in de hele periode van 9 maanden. Het bedrijf meldt dat op biologische basis de totale omzet met 11,7% steeg waarbij de opening van 182 nieuwe winkels in het kwartaal van invloed waren. Aan het einde van het 3e kwartaal waren er 17.478 OXXO winkels.
Bron: retailanalysis.igd.com

VS: Shipt en Target breiden zelfde-dag levering in Pennsylvania en Maryland uit
Shipt, een toonaangevend zelfde-dag levering service, en Target Corporation maakten de levering van meer dan 55.000 boodschappen, elektronica, speelgoed en huishoudelijke apparaten bekend die verzonden werden naar grote steden in Maryland en Pennsylvania. Begin november zullen inwoners van de volgende steden toegang hebben tot Target producten die dezelfde dag door Shipt geleverd worden: Maryland: St Mary's Peninsula. Pennsylvania: Chambersburg, Hagerstown, Frederick, State College, Stroudsburg, Sunbury en Williamsport. De lancering van deze markten geeft aan 600.000 huishoudens toegang tot producten die door Shipt binnen een uur geleverd kunnen worden.
Bron: nasdaq.com

VS: Publix overwint orkanen met stijging afzet in Q3
Ondanks het weer haalde Publix Super Markets een sterke afzet tijdens Q3 in 2018. De afzet aan het eind van Q3 kwam op 7,7 miljard euro, een stijging van 3,2% in vergelijking met 2017. De vergelijkbare winkelafzet in Q3 was 0,6%. Todd Jones van Publix: “In de laatste 6 weken hadden veel van onze partners en consumenten te maken met moeilijke tijden door orkanen Florence en Michael. Ik ben trots op de extra moeite van onze partners."
Bron: progressivegrocer.com

VS: Walmart moedigt collega's aan om taken met hun smartphones uit te voeren voor betere efficiëntie
Walmart blijft z'n werknemers aanmoedigen om technologie te gebruiken door dagelijkse taken op hun smartphone uit te voeren in plaats van apparatuur van de winkels te gebruiken, waardoor efficiëntie toeneemt. Op z'n blog maakte het bedrijf z'n programma Bring Your Own Device (BYOD) bekend onder de noemer 'geef collega's de kans om in contact te blijven'. Deze keer vanuit de vertrouwde omgeving van hun eigen smartphone. Deelnemers kunnen de Walmart app downloaden en krijgen als tegenprestatie korting op hun telefoonrekening.                                                                                                              Bron: progressivegrocer.com