Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Over twee weken eerste Franse kiwi’s op de markt

“Klanten met productkennis kiezen voor Franse kiwi”

Tholen – In de kiwimarkt vindt er momenteel een omschakeling plaats. Er zijn geen gele kiwi’s uit Nieuw-Zeeland beschikbaar, dus stappen de handelsbedrijven over op Italiaans product. Rond 12 november zijn de eerste groene kiwi’s uit Frankrijk beschikbaar. De weersomstandigheden zijn de afgelopen tijd niet ideaal geweest voor de groei van het fruit. De droogte heeft gezorgd voor veel kleine maten met een gemiddeld gewicht van 85 gram. Terwijl er in een normaal seizoen een gemiddeld gewicht wordt gehaald van 100 gram. Dikke maten zullen dit seizoen zeer schaars zijn voor Franse kiwi’s, zelfs nog schaarser dan vorig seizoen.

“Momenteel zijn er nog voldoende Nieuw-Zeelandse kiwi’s op de markt, maar het gele kiwiseizoen is daarentegen wel klaar. De groene zijn nog tot begin december op de markt en zullen even overlappen met Frans product die tot begin mei door zullen lopen”, vertelt Jan Vermeiren van Exofi Fresh Market. “Er zijn bedrijven die in november meteen overstappen naar het verse product die geen koelcel achter de rug heeft. Een doorsnee consument weet vaak niet dat een kiwi die nu in de winkel ligt in april is geoogst. Ook staat men niet stil dat een kiwi uit Nieuw-Zeeland op het vlak van duurzaamheid een grote ecologische voetafdruk heeft.”

Biologisch
Het handelsbedrijf streeft ernaar om met Franse kiwitelers te werken die zo biologisch mogelijk telen. “De Franse kiwi ondergaat geen enkele behandeling in tegenstelling tot de kiwi’s uit Italië en Nieuw-Zeeland, die wel drie keer worden behandeld. De Franse kiwi is momenteel 50% biologisch, enkel de certificering is er nog niet. Het hele Franse kiwi-areaal is bijna volledig biologisch en in Frankrijk heeft het fruit geen natuurlijke vijand. Klanten met een goede productkennis kiezen daarom voor een Franse kiwi”, zegt de handelaar. De productie Franse kiwi’s bedraagt jaarlijks zo’n 40.000 ton.

Rode kiwi
Het grootste kiwi producerend land is China, gevolgd door Italië, Nieuw-Zeeland en Frankrijk. “China produceert enkel voor eigen consumptie. De rode variëteit wordt daarentegen wel geëxporteerd. Ook in de andere kiwi-landen is met bezig om de rode kiwi te telen. Alleen is de rode versie niet te bewaren. Ze hebben een shelflife van ongeveer 6 à 8 weken, maar daar blijft het ook bij. De rode kiwi smaakt hetzelfde als zijn gele broertje, maar voor de rode zie ik geen toekomst. Het aandeel van de gele kiwi neemt steeds toe, maar het gevaar schuilt in het feit dat de gele kiwi een hybride is met alle gevolgen van dien.”

Voor meer informatie:
Jan Vermeiren
Exofi Fresh Market
Werkhuizenkaai 112, mag.25-26
B-100 Brussel
+32(0) 2 243 1249
+32(0) 475 8609 80
info@exofi.be  
www.exofi.be