Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

BOB Ribera del Xúquer

Kakiseizoen in volle gang

De oogst en verwerking van de kaki's met de Beschermde Oorsprongsbenaming Ribera del Xúquer zijn in volle gang. De kaki wordt afgezet onder het exclusieve merk PersiMon.

Wereldwijd zijn er meer dan 2.000 kaki-variëteiten. De EU heeft het uitzonderlijke karakter erkend van de kaki's uit Ribera del Xúquer. In deze regio is men er, dankzij de deskundigheid van experts, in geslaagd de wrangheid van de Rojo Brillante variëteit te elimineren. De erkenning van de EU leidde 20 jaar geleden tot de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). Binnen dit merk van onderscheidende kwaliteit is het merk PersiMon ontwikkeld. Onder dat label bereiken de authentieke Rojo Brillante kaki's van de BOB de consument.

Doordat de wrangheid van de kaki verdwenen is (de eliminatie hiervan vindt plaats in een volledig natuurlijk proces) wordt het mogelijk om echt te genieten van dit fruit.

Het seizoen van de PersiMon loopt over het algemeen van oktober tot december. In sommige jaren loopt het seizoen door tot januari. Belangrijk voor de kwaliteit van de PersiMon is een goede grond waarin de bomen kunnen wortelen. Voor het behoud van de karakteristieke smaak van het fruit is een goede verzorging tijdens de bewaring en de afzet van belang. Belangrijke aandachtspunten en kenmerken van deze kaki zijn:

• Juiste rijpheid: een schil die meer groen is dan oranje wijst op onrijpheid, waardoor het fruit nog niet geschikt is voor consumptie.

• Grensdatum: de Raad van Toezicht van de BOB bepaalt jaarlijks de datum voor de juiste rijping. Vanaf die datum is de PersiMon geschikt voor verkoop aan de consument.

• Kleur: de kleuring van de schil varieert, afhankelijk van het moment in het seizoen.

• Vlekken op de schil: de kaki is een zeer gevoelige fruitsoort. Het is gebruikelijk om oppervlaktegebreken aan te treffen op de schil. Deze kunnen zelfs al ontstaan door de wrijving van takken en bladeren tijdens het groeiproces.

• Donkere plekken: er kunnen bruine of donkerdere plekken aangetroffen worden onder de schil. Deze plekken zijn normaal en tasten de kwaliteit van het fruit niet aan.

• Behandeling: teveel druk kan het fruit beschadigen.

• Kaki's moeten niet in de koelkast bewaard worden.

De Rojo Brillante kaki onder het geregistreerde label PersiMon is een kaki die na aankoop gelijk geconsumeerd kan worden. Het is niet nodig om hem verder te laten rijpen. Het gaat om een stevige fruitsoort met een knapperige structuur zonder wrangheid.

 

Meer informatie: www.persimon.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.