De oogst van Zespri-kiwi's is op het noordelijk halfrond goed op weg. Er wordt in dit seizoen een totaal volume verwacht van meer dan 19 miljoen trays. 

Sheila McCann-Morrison, de International Production Officer van Zespri, geeft aan dat het toegenomen volume laat zien wat vorderingen door Zespri worden geboekt. Het bedrijf heeft een wereldwijde strategie, waarmee consumenten twaalf maanden per jaar toegang krijgen tot de kiwi's van Zespri. 

"De oogst van het noordelijk halfrond van dit jaar wordt geraamd op meer dan 19,1 miljoen trays. Dat is bijna 25% meer dan het volume van 15,4 miljoen trays dat in 2017/18 werd behaald. Het volume bevat onder andere 10,5 miljoen trays aan SunGold-kiwi's, waar vorig jaar nog sprake was van 6,3 miljoen trays van deze kiwisoort. Ook hebben we dit jaar 8 miljoen trays aan groene kiwi's, hoewel er vorig jaar nog 9 miljoen trays waren. Zespri kijkt ernaar uit om met het einde van dit jaar het seizoen van Nieuw-Zeeland af te ronden. Tegelijkertijd schakelen we over naar het aanbod van de teeltgebieden op het noordelijk halfrond."

“De groei van het aanbod buiten Nieuw-Zeeland zorgt ervoor dat we tegemoet kunnen komen aan de vraag vanuit de consument naar kiwi's van premium-kwaliteit. Ook zorgt het toegenomen aanbod ervoor dat ons merk sterk aanwezig blijft in de drie tot vier maanden dat de kiwi's vanuit Nieuw-Zeeland niet beschikbaar zijn. Uiteindelijk draait het erom dat we aan de behoeftes van de consument tegemoet proberen te komen en dat we op duurzame wijze de omzet van onze oogst vanuit Nieuw-Zeeland en daar buiten ondersteunen," zegt McCann-Morrison. 

Zespri is voor de lange termijn zakenrelaties aangegaan met telers buiten Nieuw-Zeeland. Hierdoor kunnen er Zespri-kiwi's worden gelverd vanuit onder andere Italië, Zuid-Korea, Japan en Frankrijk. "De export vanuit Italië en Frankrijk stelt ons ook in staat om consumenten van dienst te zijn in andere belangrijke afzetmarkten. Alle kiwi's van buiten Nieuw-Zeeland moeten aan de strenge kwaliteitseisen van Zespri voldoen. De kwaliteit wordt gegarandeerd door ons eigen systeem," legt McCann-Morrison verder uit.

Europa is buiten Nieuw-Zeeland de belangrijkste leverancier van Zespri-kiwi's. Italië levert meer dan 90% van het totale volume, met meer dan 9 miljoen trays aan SunGold-kiwi's. 

"Naast dat we onze teelt uitbreiden in de huidige belangrijke Europese locaties, zoals Italië, kijken we naar nieuwe teeltgebieden om te zien hoe we ons aanbod kunnen diversificeren. We denken dat dit ons in staat stelt om beter om te gaan met risico's zoals ongedierte of slechte weersomstandigheden. Ook zorgen we hiermee voor dat het aanbod dichter bij de markt komt te liggen."

Buiten Europa verwacht Zespri aanhoudende groei in Azië. Het bedrijf focust zich op het vergroten van het aanbod aan SunGold in Japan en Zuid-Korea, zodat daar aan de sterke vraag kan worden voldaan. Ook verkent Zespri de mogelijkheden van een jaarrond teeltprogramma in China. Er is in China een zogeheten proof of concept-programma bijna voltooid. Bij dit programma wordt met lokale partners gekeken naar Chinese kiwirassen om te bepalen of er op duurzame wijze kiwi's van Zespri-kwaliteit kunnen worden geteeld. Verder is Zespri ook begonnen met pilot-programma's in Oregon en Californië. De VS is een van de belangrijkste nieuwe markten geworden, wegens de vraag vanuit de Amerikaanse consument naar SunGold-kiwi's.

Zespri blijft verder sterk investeren in het ondersteunen van zijn partners. Telers over de hele wereld krijgen ondersteuning om hun omzet te optimaliseren, onder andere door middel van technisch advies, informatie over best practices en onderzoek en ontwikkeling via teeltfora. 

Voor meer informatie:
Yannis Naumann
Email: yannis.naumann@zespri.com  
Tel: +64 21 491 499.
www.zespri.com