Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italië: daling conference peren

"We zien dat de Conference peren in Italië de afgelopen jaren geleidelijk in aantallen zijn toegenomen en dat komt omdat België en Nederland hun areaal hebben vergroot. Tien jaar geleden vertegenwoordigden deze landen ongeveer 30% van het totaal, maar tegenwoordig is dit meer dan 40%. Dit gaat helaas wel ten koste van Italiaanse Conference peren die de neiging hebben jaar na jaar in aantallen af te nemen." Dit is de analyse van de trends op de perenmarkt door de Italiaanse interprofessionele telersorganisatie OI Pera.

"In Italië zien we al een aantal jaren een geleidelijke versterking van de Abate Fetel peren. We zien ook een zekere stabiliteit voor William en dat de Conference peren overduidelijk in aantallen inkrimpen", laat de organisatie weten.

Wat betreft de zogeheten clubrassen, die worden beschermd door gebaseerde rechten, neemt het aanbod over het algemeen toe. Dit gaat momenteel nog om vrij kleine hoeveelheden. "De rassen zijn beperkt: in Italië en in Europa zijn dit de Angelys, Falstaff en Sweet Sensation. Er zijn enkelvoudige programma's op het gebied van deze rassen en daarom wordt het volume individueel beheerd",  laat OI Pera weten.

Falstaff peren 

Update van de gegevens voor het huidige seizoen
In augustus lieten de ramingen voor 2018 een lichte stijging zien. Op Europees niveau gezien is dit een stijging van 4% ten opzichte van 2017, wat qua aanbod lager uitkwam dan gemiddeld. De recente update heeft inderdaad de hoeveelheid voor 2018 bevestigd, wat overeenkomt met ongeveer 2,3 miljoen ton", laat de organisatie weten.

"Het werkelijke volume dat tijdens dit seizoen is geoogst, moet nog worden geverifieerd, omdat nog niet alle landen een update van hun situatie hebben doorgevoerd. De gevolgen van hoge temperaturen in sommige landen zouden de fruitontwikkeling beïnvloed kunnen hebben, zoals ook is aangekondigd tijdens de Prognosfruit-conventie."

"Op basis van de uitgevoerde update worden de rendementen nu daadwerkelijk bevestigd. De feitelijke variatie in de rendementen per eenheid ten opzichte van het afgelopen seizoen zal daarom alleen in het eindsaldo worden beoordeeld".

"De gegevens van de WAPA, the World Apple and Pear Association, laten ook een recente update zien van de Amerikaanse oogst. Het aanbod voor het seizoen 2018 zou op 638.000 ton moeten liggen, gelijk aan een stijging van 14% in vergelijking met het tekort van 2017".

"Over het algemeen is het aantal geoogste peren dit jaar perfect in lijn met het gemiddelde van de periode 2014-2016. De gegevens die beschikbaar zijn voor de landen in Noord-Europa wijzen op een oogst die slechts iets hoger is dan de vorig seizoen. De volumes van 2018 liggen dicht bij die van het gemiddelde van de recente jaargangen. Op dit moment zijn er geen problemen bekend over de opslag van het product".

Begin van het seizoen
De telersorganisatie zegt over seizoen 2018/19: "Voor Italië verloopt de afzet nog vrij rustig, zoals gebruikelijk is in deze fase. De langdurig hoge temperaturen verhogen de consumptie van het zomerfruit. De peren worden ook in het buitenland op de markt gebracht, maar daar geeft men in deze weken de voorkeur aan het lokale product."

"We hopen de komende maanden een reguliere afzet te hebben en de overlappingen tussen de peren van het noordelijk en zuidelijk halfrond kunnen worden vermeden," aldus Ol Pera.

Publicatiedatum: