Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Psa vastgesteld op Australische kiwiplantage

Seeka heeft de sector geïnformeerd dat de Australische autoriteiten Psa vastgesteld hebben op Seeka-plantages in Australië. De ziekte is op 4,5 hectare van de in totaal 154 hectare van Seeka geconstateerd.

"Hoewel het nog niet helemaal duidelijk is welke stam van Psa het betreft, gaat het waarschijnlijk om Psa B of een Aziatische variant," vertelt Seeka-directeur Michael Franks. "We weten ook nog niet hoe deze in Australië terecht is gekomen. Op onze plantages maken we uitsluitend gebruik van plantmateriaal dat uit Australië afkomstig is ofwel van kwekerijen dan wel van andere plantages. Samen met Agriculture Victoria onderzoeken we nu hoe de ziekte hier beland is."

Het bedrijf heeft op de getroffen 4,5 hectare de uitlopers van de onderstammen verwijderd. De onderstammen zijn er dus nog. Op de overige 47 hectare worden de nog niet geënte onderstammen dagelijks op infectie gecontroleerd. Sinds de ziekte is geconstateerd, is er geen verslechtering opgetreden. De maatregelen op de 4,5 hectare werden dan ook uit voorzorg genomen. Seeka verwijdert daarnaast alle rassen die gevoelig zijn voor de ziekte en past een gericht sproeiprogramma toe. Sinds de ontdekking geldt er een beheersprotocol evenals aangescherpte hygiënevoorschriften en een vervoersbeperking voor planten. 

"De situatie heeft geen directe financiële gevolgen voor de Australische sector maar zal de ontwikkeling mogelijk wat afremmen. We zullen onderstammen enten die geschikt zijn voor het ras Hayward en op zoek gaan naar een geel ras voor de onderstammen die niet geschikt zijn voor Hayward. Het zal dus langer duren voordat we ons volledige productiepotentieel bereikt hebben.

"We maken ons niet zoveel zorgen over de aanwezigheid van Psa. We hebben als telers veel ervaring in het werken in een omgeving waar Psa voorkomt. Ik wil nogmaals benadrukken dat het hier over de gezondheid van de planten gaat en niet over een voedselveiligheidsrisico."

"Het is jammer dat we hier nu mee te maken krijgen want we hebben er al het mogelijke aan gedaan om Psa niet uit Nieuw-Zeeland te importeren. We werken samen met Agriculture Victoria die absoluut geweldig werk hebben gedaan."

Voor meer informatie:
Kim McFadden
Seeka
Tel: +64 (0) 27 202 9298
Email: kim.mcfadden@seeka.co.nz