Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grieks kiwiseizoen begonnen maar brix niet overal goed

Het kiwiseizoen is eindelijk begonnen in Griekenland. Hoewel het seizoen is begonnen met de toestemming van de overheid om van start te gaan met de oogst rond 10 oktober, zijn volgens Christina Manossis van Zeus nog niet alle telers hun fruit nu al aan het oogsten.

Christina Manossis, Executive Manager van Zeus, beweert dat het fruit nog niet de gewenste suikerniveaus heeft: "Het weer is erg warm geweest, dus het heeft voor de kiwi's iets langer geduurd om de gewenste suikerniveaus te bereiken. In sommige gebieden zijn ze al begonnen, maar wij zullen waarschijnlijk nog een week moeten wachten voordat de oogst daadwerkelijk begint."

De kiwi's zelf zien er echter geweldig uit. Manossis beweert dat het een goed jaar zal worden met grotere maten en betere prijzen: "De maten van het huidige seizoen liggen tussen de 30 en 33, terwijl ze vorig jaar tussen de 27 en 30 lagen. Italië zal dit jaar meer produceren, waardoor er beter voldaan zal kunnen worden aan de vraag in Europa dan in het vorige seizoen. "En Europa is een grote klant voor hun kiwi's, legt Manossis uit:" 40% van de totale productie gaat naar het Verenigd Koninkrijk. Ongeveer 20% van onze kiwi's worden geëxporteerd naar de rest van Europa, waarbij de resterende 40% gaan naar landen als China, de Verenigde Staten en Chili, enz. We hebben hevige concurrentie uit Italië en het latere seizoen van Nieuw-Zeeland is natuurlijk altijd een grote concurrent. Maar we hebben er vertrouwen in dat we op weg zijn naar een goed seizoen!"

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor Zeus, omdat ze momenteel bezig zijn met het verhogen van de productie: "We produceren momenteel ongeveer 6.200 ton per jaar en we hopen in de komende jaren ongeveer 7.000 ton te bereiken. Om aan deze groei tegemoet te komen, hebben we ook geïnvesteerd in een nieuw verpakkingscentrum met nieuwe sorteertechnologieën. Dit is een grote verandering voor ons die ons nog vele jaren in een comfortabele positie zou moeten houden."

Kiwibessen beginnen een enorme rage te worden, maar helaas zal Griekenland niet in staat zijn om hier op in te spelen: "Ons klimaat lijkt niet geschikt te zijn voor het telen van deze kiwibessen met onze erg hete zomers. Ook moeten ze worden getest om te beoordelen of variëteiten van Arguta al dan niet op een winstgevende manier kunnen presteren. Ik heb niet het gevoel dat kiwibessen concurrenten van onze reguliere kiwi's zullen worden en ook zal geen enkele teler in Griekenland in de verleiding komen om ze op dit moment te telen. De hype van kiwibessen zal ons waarschijnlijk niet beïnvloeden, omdat de volumes van Arguta nog steeds beperkt zijn in vergelijking met normale kiwi en waarschijnlijk vanwege de perceptie van consumenten", concludeert Manossis.

Zeus is aanwezig op Fruit Attraction 2018 in Madrid, dat plaatsvindt van 23 tot 25 oktober. U kunt ze vinden in Hal 10 bij stand 10C03.

Voor meer informatie:
Christina Manossis
Zeus
Tel: +30 23510 53 559
Email: info@zeuskiwi.gr  
www.zeuskiwi.gr 

Publicatiedatum: