Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerard Breed, JH Wagenaar:

"Heel Europa aan de markt voor kool"

Tholen - De koolprijs die sinds juni een stijgende trend laat zien, stijgt de laatste weken nog wat harder. "Aan de hand van de brede vraag is er flink stemming op de markt ontstaan. Op dit moment stijgt de prijs op het tekort in aanbod als gevolg van de oogstwerkzaamheden. De weersomstandigheden zijn bijzonder goed en alle telers nemen de gelegenheid te baat om de bewaarkool te oogsten. Een logisch gevolg is dat er minder klaarmaak capaciteit voorhanden is en er een schaarste in aanbod ontstaat. We zien dus op dit moment geen reƫle afspiegeling van de marktsituatie, dat zal over enkele maanden beter zichtbaar zijn. Heel Europa is op dit moment aan de markt waarbij het Verenigd Koninkrijk vooral op zoek is naar de kleinere maten en Duitsland naar de wat grovere kool", vertelt Gerard Breed van J.H Wagenaar.

De huidige prijzen zijn vooral gebaseerd op een inschatting want het is nog niet duidelijk is wat de uiteindelijke opbrengsten voor het seizoen 2018-2019 zullen zijn. "Zolang de weersomstandigheden zo gunstig zijn, blijft de kool groeien. In de loop van december, als de oogst is gedaan, wordt pas echt bekend wat de voorraad is", vertelt Gerard. "Maar alles duidt erop dat er veel minder kool op de markt komt en er zelfs tekorten voorzien zijn. Het areaal in Nederland is flink gekrompen. Vergeleken met vorig seizoen lijkt het er op te duiden dat er 20% minder geplant is. Maar ook in Polen, dat de laatste jaren een geduchte concurrent is geworden, ziet het er naar uit dat daar minder opbrengst is."

Afnemers willen daarom nu al contracten afsluiten en telers kunnen nog afwachten. Hetzelfde gebeurt momenteel ook bij knolselderij. Of de speculaties tot winst leiden is de vraag. "We weten pas in januari of deze prijzen dan ook stand houden", besluit Gerard.

Voor meer informatie
J.H. Wagenaar
Gerard Breed
Tolweg 7
1616 AT Hoogkarspel
Tel: 0228-566417 of 0228-565500
Gerard Breed: T 06 20131682
 www.jhwagenaar.nl 
 g.breed@thegeenery.com