Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overvloed aan Zuid-Afrikaanse avocado's

De gematigde zuidkust van de West-Kaap staat aan de vooravond van een grote avocado uitbreiding volgens Guy Witney van Moolman Farms. De grote opbrengst van avocado's wordt steeds duidelijker.

"Een jaarrond aanbod voor de lokale markt ziet er erg aantrekkelijk uit, ook wat export betreft. Jaarrond heeft vele voordelen boven seizoensgebonden afzet. Er is veel interesse in avocado's tijdens het gat tussen oktober en maart."

De avocadoteelt begon een decennium geleden in dit gebied. Nu worden de Pinkertons geoogst en de Hass oogst begint bijna, net nu de noordelijke regio's op hun eind zijn. De komende weken beginnen de Reed en Gem avocado's, die lopen tot eind december. Lamb Hass zou door kunnen gaan tot eind januari.

"Nu worden avocado's uit Spanje en Israël tijdens deze periode geïmporteerd. De Israëlische rassen halen het niet in vergelijking met die van ons. Door de transportkosten zijn de Spaanse avocado's heel duur. Ik denk dat de binnenlandse markt naar de West-Kaap en delen van de Oostkaap komt. Er komt heel wat aan!"

Allesbeste Nursery, op Moolman Farms in George (West-Kaap) (foto van Guy Witney)

“We zouden de Lamb Hass 2 tot 3 maanden na rijping kunnen laten hangen”
KwaZulu-Natal is eerder en daar zijn de zomers warmer. In de West-Kaap kan door de gematigde temperaturen het fruit langer blijven hangen. "Voor de Lamb Hass raam ik een maand of 2 tot 3 dat het fruit van dit late ras kan blijven hangen. Bij Fuerte waren we bang voor black spot, maar na proeven is daar niets van gebleken."

Allesbeste op Moolman Farms, George (foto van Guy Witney)

Bottleneck in avocadoboom aanbod
Vorig jaar werd het areaal voor avocado's geraamd op 135ha, een cijfer dat sindsdien ongeveer verdubbeld is. Maar de beschikbaarheid van avocadobomen is een domper op de uitbreiding in de Kaap.

“Er zijn geen belemmeringen om avocadobomen over provinciale grenzen te vervoeren, maar het vervoer van deze bomen is moeilijk omdat ze kwetsbaar zijn. Per lading kunnen we maar 3.000 bomen vervoeren t.o.v. de 7.000 van andere gewassoorten."

Stekken zouden een oplossing voor het transportprobleem kunnen zijn. Een voorbeeld hiervan zijn de boompjes op Allesbeste Nursery in Tzaneen.

Toegang tot de Amerikaanse markt "zou heel wat zijn"
Witney is bijzonder geïnteresseerd in de Amerikaanse markt, want hij werkte 10 jaar voor de  California Avocado Commission. Zuid-Afrika probeert ook markten te openen in India en China.

“We hebben nog maar aan het oppervlak gekrabd. De West-Kaap is een opkomend gebied voor avocadoteelt en ondanks problemen als water zal deze sector van de grond komen."

Publicatiedatum: