Tholen - De afzet van de peren valt momenteel niet helemaal mee. "Het aanbod is momenteel echt te groot om de prijs omhoog te krijgen. Je hebt aanbod van telers die om financiƫle redenen hun product ruimen, maar ook mensen die een noodvoorziening in de opslag hadden en van hun product af moeten. Ik zie de perenmarkt niet zomaar opleven", vertelt groothandelaar Kees Rijswijk.

Rijswijk is al 54 jaar actief in de AGF-handel, waarbij de nadruk de laatste 18 jaar op peren ligt. Tevens verzorgt hij de inkoop voor Fruithandel Rijswijk & Van der Gulik waarover zijn dochter Gerda de scepter zwaait. "Gelukkig komt er nu wat meer vraag naar peren, ook van verre bestemmingen, maar van een vlotte afzet is geen sprake. Als je ziet hoe moeilijk het nu is om een beetje prijs te maken voor de Lukassen of een behoorlijk kwantum te verkopen. Vorig jaar reed Polen een flink volume Lukassen weg, dat scheelt een slok op een borrel!"

"In Nederland hebben we op Zeeland en Limburg na allemaal grove peren. Ook hier in Noord-Holland vallen de peren overal grof en heeft iedereen een grotere oogst dan begroot. Dit in tegenstelling tot de Belgen die niet hebben kunnen beregenen en veel kleine peren hebben. Maar die druk houd je voorlopig op de markt", concludeert de perenhandelaar. "Gelukkig is de kwaliteit van de peren gewoon goed, in tegenstelling tot de appelen waar kurkstip en hardheid wel een issue zijn."

"Aan het begin van het perenafzetseizoen lag de prijs van de 55'ers in Belgiƫ zelfs rond de 25 cent. Daar is nu gelukkig 10-12 cent bijgekomen, maar de gedachte aan het begin van het seizoen dat de 65'ers wel drie kwartjes zouden opbrengen is inmiddels al lang achterhaald. Die prijs ligt nu tussen de 55-60 cent en voor de grove partijen houdt het bij 65 cent ook op. Ik verwacht ook niet direct dat de prijzen op zullen leven, maar het mooie van ons vak is dat niemand het exact weet", besluit de handelaar.

Voor meer informatie:
Groothandel C. Rijswijk
Nieuwe Haven 69
1135 VM Edam
Mob: 06-53173149
groothandelrijswijk@kpnmail.nl